Nieuws Marketing

3 oplossingen om de binnenstad van Almelo weer aantrekkelijk te maken

Wie kent de meest gevleugelde uitspraak van Herman Finkers over zijn geboorteplaats Almelo nou niet: 'Een stoplicht springt op rood, een ander op groen, in Almelo is altijd wat te doen.' Middels het binnenstadsplan moet er in de toekomst veel meer reuring komen in de binnenstad.

Van onze redactie 8 januari 2016

Almelo Binnenstad Carlo ter Ellen

De Almelose binnenstad gaat de komende jaren helemaal op de schop. De gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord met de uitvoering van het binnenstadsplan, waar al ruim tien jaar over gesproken wordt en waar 55 miljoen mee gemoeid is.

Welke drie oplossingen kunnen er voor zorgen dat er in de binnenstad van Almelo weer wat te doen is?

1. Een miljoeneninvesteringWaarom is er zo'n miljoeneninvestering nodig? De Almelose binnenstad is onaantrekkelijk en verouderd. De leegstand neemt zienderogen toe, ondernemers willen zich niet vestigen in de stad en consumenten gaan liever ergens anders winkelen. Daardoor daalt de omzet van de winkeliers, die het al moeilijk genoeg hebben om hun hoofd boven water te houden nu er veel meer via internet gekocht wordt.2. Minder winkelruimte Hoe wordt het Almelose centrum weer aantrekkelijk? Als eerste gaan verouderde panden tegen de vlakte. Er komt nieuwe maar vooral minder winkelruimte voor terug: ruim 2.000 vierkante meter minder. op die manier moet de leegstand worden teruggedrongen en er weer een sfeervolle stad ontstaan.Er wordt gebouwd in een stijl die past bij het Almelose textielverleden. Grote, kale pleinen veranderen, gevels komen dichter bij elkaar om zo smallere straten en meer sfeer te creëren. Bovendien komen er zo’n zestig nieuwe appartementen boven winkelruimtes. Bewoners moeten meer leven in de binnenstad brengen.Als laatste komt het water terug in de stad. Daar is al een begin mee gemaakt door het aanleggen van de waterboulevard. Het kanaal loopt nu door tot aan de rand van het centrum. In 2018 wordt dit water doorgetrokken tot op het Marktplein, midden in de binnenstad, waar een havenkom komt. In juli 2019 moet alles klaar zijn.3. Boten op het water in de binnenstadHet water wordt bevaarbaar. Op termijn moeten er beweegbare bruggen komen op plekken waar nu nog vast wegdek is. Daardoor kunnen kleine boten straks tot midden in het centrum varen, waar ze aanleggen in de havenkom.Wie gaan opdraaien voor de kosten?Het contract voor het binnenstadsplan is ondertekend door de gemeente Almelo, projectontwikkelaar Urban Interest en woningcorporatie Beter Wonen. In totaal investeren zij samen 55 miljoen euro in de binnenstad. Daarvan komt 25 miljoen euro van de gemeente Almelo, die op haar beurt weer bijna 13 miljoen euro subsidie van de provincie Overijssel krijgt. Urban Interest en Beter Wonen investeren samen de overige 30 miljoen euro.

Foto: Carlo ter Ellen