Nieuws Marketing

40 jaar ondernemerschap: van lolly's naar lingeriesetjes

Het ligt niet voor de hand als winkelier van snoep over te stappen op lingerie. Toch was dat de beslissing die Oda Dictus (61) in 1989 nam. Een terugblik op 40 jaar ondernemerschap.

Annelies Wijnen | Foto: Willem Paterik 22 december 2016

Odab 1

"We hadden de winkel in de Molenstraat in Zundert overgenomen van mijn schoonouders. De eerste 12 jaar verkocht ik snoep en rookwaren. De kinderen zaten in de box in de woonkamer, die direct aan de winkel grensde. Mijn schoonmoeder hielp mee in de winkel en paste op. De losse drop liep goed en in de aanloop naar de feestdagen was het uitzonderlijk druk, maar in januari was het rustig. De omzetschommelingen waren groot."

Onderbroeken

De opkomst van de supermarkt deed Oda besluiten een andere weg in te slaan. "Ik ben dol op kleding maken en vrouwen adviseren wat hen goed staat. Zo ben ik uitgekomen op textiel en fournituren: ondergoed, slaapgoed, panty's en sokken, garen en band."

De vaste klanten moesten even wennen aan het nieuwe assortiment. Lachend: "De mensen zeiden dat ze naar de snoepwinkel gingen om onderbroeken te kopen."

De koerswijziging bleek een schot in de roos te zijn. Al snel werd de winkelruimte te klein. Het woongedeelte werd bij de winkel getrokken, wat een vloeroppervlakte van 100 m2 opleverde.

Op het gebied van lingerie is er de afgelopen decennia veel veranderd. "Vroeger had je keus uit huidskleur, zwart of wit; nu heb je veel meer keus. Ik vertel mijn klanten altijd dat zij eerst hun kleding moeten kiezen en daar hun lingerie op moeten aanpassen. Een feestjurkje staat leuker met het juiste setje eronder."

Behalve in kleur is er ook meer keus in bijvoorbeeld materialen. "Voor sommige vrouwen is het als gevolg van een operatie prettig een bh zonder beugel te dragen."

Pui eruit

Vorig jaar was haar winkel doelwit van een ramkraak. Inbrekers reden de pui eruit en gingen er met vuilniszakken vol buit vandoor. Oda, die boven de winkel woont, hoorde een hoop herrie, maar bracht het geluid niet in verband met haar eigen zaak. Totdat ze door de alarmcentrale werd gebeld over een inbraakmelding. "Toen ik de arm van een etalagepop op straat zag liggen, wist ik dat er iets helemaal fout zat."

De ramkraak heeft er flink ingehakt. "Je werkt keihard en dan overkomt zoiets je." Maar Oda laat zich niet uit het veld slaan, ook al denkt ze nu wel meer na over haar toekomst. "Alleen in het weekend heb ik hulp in de winkel. Op een dag hoop ik toch mijn winkel te kunnen overdragen aan iemand met dezelfde passie."

Gerelateerde artikelenZo groeide Annadiva uit tot 's lands grootste lingeriewebshop