Podcast Aandachtstrekkers
'Dat Formule 1 via Netflix slim nieuwe fans scoort, kunnen ondernemers ook'
Wat begint met Netflix, de Formule 1 en de populaire serie Drive to Survive, eindigt in deze podcast met tips voor ondernemers hoe zij zelf die slimme strategie kunnen toepassen om nieuwe fans, klanten, consumenten te binden. Kijktip: Drive to Survive. Luistertip: aflevering 4 van Aandachtstrekkers.
Laatste update: 31 augustus 2021 10:25
Netflix. Drive to Survive. Het is deze populaire Netflix-serie, en niet een enorme reclamecampagne, die voor weer nieuwe Formule 1-fans zorgt. ,,Dit lijkt een slimme tactiek, het spelen met content om op die manier volgers en fans te laten groeien. Dat zie je terug in de onderzoeken, sinds de Netflix-serie is by far de grootste groei aan fans ontstaan. Dus: kun je ook als ondernemers je product loslaten in de contentstrategie om dan alsnog te kunnen verkopen?". Het is de vraag van Michel Ariëns die centraal staat in deze vierde aflevering van Aandachtstrekkers, los van dé ultieme kijktip alleen al: Drive to Survive dus. Op Netflix.
'Het gaat niet om beginnen met content maken of meer content maken, juist de stap daarvoor is veel interessanter. Denk 'ns goed na: wat wil die consument nou echt, wat is zijn motivatie, wat vindt-ie belangrijk, wat zou nou diegene echt graag willen?'
Tijdens de podcast wordt duidelijk welke strategie Netflix en de Formule 1 toepassen en hoe verschillend Michel Ariëns (fan geworden ná Drive to Survive) en Patrick Wessels (al veel langer Formule 1-fanaat) dit zelf als consument hebben ervaren. Beide experts gaan daar uitgebreid op in, met lessen voor ondernemers, ook als je geen 200 miljoen marketingbudget hebt.
Michel: ,,Ik zie nergens reclame voor de Formule 1, ik zie wel content. Op Netflix, ook op YouTube, gratis zelfs. En dat lijkt te werken."
Patrick: ,,De Formule 1 gaat hier voor de hedonistische benadering, voor de leuk, heeft niets met geld of ratio te maken. Hoe verder je weggaat van die ratio, geld en iets willen verkopen, hoe makkelijker het is om door te dringen bij de consument".
Lees ook: Max Verstappen-cap 60 euro: de psychologie achter Formule 1-merchandise
In het boeiende tweegesprek over het communiceren van merk naar product komen voorbeelden van meerdere bedrijven voorbij - van Unox tot Ziggo en van energiebedrijven tot FEBO - en horen we Patrick onder meer zeggen: ,,Het gaat niet om beginnen met content maken of meer content maken, juist de stap daarvoor is veel interessanter. Denk 'ns goed na: wat wil die consument nou echt, wat is zijn motivatie, wat vindt-ie belangrijk, wat zou nou diegene echt graag willen? Als je dat weet te achterhalen, als je haakje hebt, dan wordt die content echt makkelijker."
Michel: ,,Dus geef jezelf de challenge, wat zou de consument zo graag zien dat als ik nul, niks adverteer dat-ie nog steeds zou komen. Dus dat het zo diep zit, dat die consument het zo leuk vindt dat je daar geen adds voor hoeft te draaien, dat die toch komt'.
En weet: dat is nooit je product.
AANDACHTSTREKKERS
In de podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog koppelen dat aan de psychologie van de klant. En adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen.
Via deze link kun je ook eerdere afleveringen beluisteren.