Nieuws Marketing

ACM: bescherm zzp'ers tegen 'sociale dumping'

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt hoe kwetsbare zzp’ers, zoals fietskoeriers, schoonmakers en taxichauffeurs, beter te beschermen zijn tegen 'sociale dumping'. Veel freelancers zouden onder het minimumloon verdienen en meer dan 40 uur per week werken.

De Ondernemer 15 februari 2019

Taxi uber anp

‘We bekijken of we binnen de wettelijke regels een uitzondering kunnen maken voor deze groep om sociale dumping te voorkomen’, vertelt de in september aangetreden bestuursvoorzitter Martijn Snoep van ACM tegen het Financieele Dagblad. Met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt ziet de ACM een groeiende groep freelancers die zichzelf moeilijk financieel kan bedruipen.

Bij beroepen als schoonmaker, taxichauffeur of museummedewerker ziet de waakhond schrijnende gevallen, die vaak ook kunnen leiden tot oneerlijke concurrentie met werknemers in loondienst. Zelfstandigen werken in veel gevallen meer dan 40 uur per week om rond te kunnen komen.

Cao

Op het moment mogen freelancers, in tegenstelling tot vaste werknemers, geen collectieve arbeidsvoorwaarden afspreken in een cao. Een beroep doen op het wettelijk minimumloon - 9,33 euro op basis van een 40-urige werkweek - is eveneens niet mogelijk.

Lees ook: Waarom steeds meer werknemers als freelancer gaan werken

Gezamenlijk optrekken

‘We houden natuurlijk contact met het ministerie van Sociale Zaken en dat van Economische Zaken’, zegt Snoep. De bestuursvoorzitter denkt dat gezamenlijke afspraken kwetsbare zzp’ers beter kunnen beschermen tegen marktwerking.

Normaal zijn zzp’ers, net als overige ondernemers, gebonden aan concurrentieregels die vertellen dat zij niet zomaar gezamenlijk mogen optrekken. Op hun beurt mogen opdrachtgevers ook geen prijsafspraken maken om de tarieven laag te houden.

Op dit moment onderzoekt ACM of ze kwetsbare zelfstandigen kan helpen bij het maken van collectieve tariefafspraken.