Nieuws Marketing

Advies van Extend: een investering die zichzelf terug verdient

Tegenwoordig staat sociaal ondernemen gelukkig steeds hoger op de bedrijfsagenda. De komst van de Participatiewet en de wet Banenafspraken heeft nog nadrukkelijker onderstreept dat de P van People vanzelfsprekend in het rijtje Planet en Profit thuishoort. Wij zien dat ondernemers best hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen, maar dat zij het wel een uitdaging vinden om hier goede invulling aan te geven, zodat dat sociaal ondernemerschap een meerwaarde oplevert voor de bedrijfsresultaten. Deel 23 uit de serie Twente Duurzaam.

Van onze redactie 19 december 2016

Exrend

Om te weten hoe je invulling geeft aan die extra waarde kun je de expertise van Extend inhuren. Zij zijn gespecialiseerd in organisatieadvies op het gebied van MVO People, waarbij MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Onafhankelijk advies

“Wij worden door bedrijven gevraagd om een onafhankelijk advies uit te brengen, waarbij het onderzoeken van de mogelijkheden voor bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen onze specialisatie is,” aldus Mariska Çubuk-van den Noort, die als manager verantwoordelijk is voor het beleid van Extend. Ze is opgeleid als Human Resource Manager en heeft jarenlange ervaring in diverse functies binnen de sector voor sociale werkvoorziening. “Met het team van adviseurs proberen wij Human Resource Management, ofwel HRM, te verbinden met de bedrijfsmatige aspecten binnen een organisatie.”

Inclusief ondernemen

“Extend is ontstaan uit een project van Soweco en is als zodanig een dochteronderneming. Onze missie is inclusief ondernemen. Dat is een breed begrip, maar het betekent dat er een zo groot mogelijke diversiteit en afspiegeling van de samenleving aan het werk zijn. Elk bedrijf wil de beste medewerkers, daar ligt de focus natuurlijk. Maar er is een te grote groep mensen die aan de zijlijn blijft staan. Met de juiste inzichten en ondersteuning kunnen daar hele goede en loyale werknemers uit komen. Het doel is om duurzame arbeid te creëren waarbij het financiële aspect niet uit het oog verloren wordt. Dat gaat prima samen.”

Certificering

“Bedrijven die meer dan gemiddeld werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dit op een kwalitatief goede wijze doen, kunnen zich onderscheiden door het landelijk erkende keurmerk PSO. Dit staat voor Prestatieladder Socialer Ondernemen. Wij begeleiden en adviseren bedrijven in dit certificeringsproces. Wat onze dienstverlening betreft, willen we voorop lopen in deze markt. We hebben een hele eigen insteek en beschikken over allerlei instrumenten om de processen binnen organisaties te begeleiden. Het doel is steeds te innoveren en te vernieuwen. Daarom werken we bijvoorbeeld ook nauw samen met universiteiten en hogescholen.”

Van elkaar leren

Het thema sociaal ondernemen is in opkomst. Daar probeert Extend een flinke impuls aan te geven. Zij verrichten onderzoek, organiseren regelmatig kennissessies en events en maken deel uit van diverse netwerken om het thema nog beter op de kaart te zetten. “Wat ik mooi vind,” zegt Çubuk-van den Noort, “is dat wij veel verscheidenheid zien binnen bedrijven op het gebied van MVO. Er zijn bedrijven die de focus meer leggen op de P van Planet. Andere ondernemers richten zich meer op de P van People. Bedrijven kunnen daarin ook van elkaar leren en elkaar inspireren en stimuleren. Wij kunnen, samen met de onderneming, zoeken naar goede en werkende oplossingen wat de maatschappelijke aspecten betreft. Het scala aan bedrijven is heel breed, van het MKB tot multinationals. Een organisatie adviseren is hoe dan ook een investering die rendement moet opleveren. Je koopt expertise in die je bedrijf beter moet maken. Ik ben van mening dat het een investering is die zichzelf terug verdient.”

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

> Rokramix produceert zo duurzaam mogelijke betonmortel> MSG onderneemt maatschappelijk betrokken én rendabel> Ter Steege: minder slopen oude gebouwen, meer kwaliteit> Mulder vastgoedonderhoud: app voor duurzaam beheer> btc architecten ontwerpt een fabriek vol dromen en ambities