Nieuws Marketing

Al 25 jaar poelier op de markt: 'Ik ben gek op kip, kan het elke dag wel eten'

Robert Oude Lashof (53) had een hekel aan school. Toen hij op zijn vijftiende met twee tiende zakte voor de mavo gooide hij zijn schooltas in het water. 'Ik wil nooit meer leren', had hij geroepen. 'Prima', vond zijn vader. 'Maar dan moet je gaan werken'. Zijn vader regelde een baantje in de slagerij. Dat slagersvak is hem altijd blijven boeien.

Jacobine Melis | Foto: Lenneke Lingmont 10 mei 2016

Poelier markt 25 jaar jubileum lenneke lingmont

Het is deze week 25 jaar geleden dat hij de poelierswagen van zijn oude baas, de poelier uit Weerselo, overnam en zijn eigen bedrijf als 'poelier en partyservice' begon. "Tegenwoordig zou je dat catering noemen, maar destijds had iedereen een partyservice", lacht Robert.

Die wagen heeft Robert tot twee jaar geleden gehad. Hij zou niet meer terug willen naar die oude kraam die uit zeilen bestond. Elke marktdag moest hij de producten uit zijn busje laden en in het kraampje stallen. "Het was 's winters ook enorm koud. Dan moest ik op een pallet staan tegen de kou."

Vaste klantenZes jaar geleden ontmoette Robert zijn vrouw Mathilde (53) met wie hij de kraam nu runt. "Sommige klanten vragen ook specifiek naar haar", zegt Robert. "Zij is beter in het persoonlijk contact. Dan sta ik de kip te snijden en maakt zij een praatje met de klanten." Dat contact is volgens Mathilde wat het vak juist zo mooi en dankbaar maakt. "Je bouwt toch een band op met de vaste klanten die je iedere week langs ziet komen. Soms missen we ook echt iemand. Dan zien we die een paar weken niet en dan maken we ons toch een beetje zorgen."

WildHet poeliersvak kwam Robert niet uit de lucht vallen. Zijn vader was de man in het dorp waar de mensen heengingen om hun kippen te laten slachten. Zelf liep hij op 5-jarige leeftijd al met zijn vader mee de eigen strikken in het bos leeg te halen. "Dat was toen heel gewoon. Er was ook nog veel wild: hazen, konijntjes, fazanten."

Lange werkdagenRobert verwacht niet dat zijn dochters de poelierswagen overnemen. "De jeugd van tegenwoordig zit niet meer te wachten op die lange werkdagen. Ze willen werken van acht tot vijf en in het weekend vrij zijn. Dat kan niet als poelier." Robert staat samen met Mathilde van woensdag tot en met vrijdag op verschillende warenmarkten in Noordoost-Twente. Op de andere dagen wordt het vlees verwerkt en houdt Mathilde zich bezig met het maken van schalen met tapas voor grote feesten met allerlei, verschillende kleine hapjes.

AmbachtelijkDe kip van Oude Lashof is gewild. "We krijgen het steeds drukker. Mensen willen meer ambachtelijke producten." Hij koopt kip in bij de Nederlandse slachterij en verwerkt het vlees vervolgens zelf. Hij kruidt, maalt en grilt het. Vooral de gegrilde kippenpootjes en de kippenhamburgers zijn populair. Toch blijft de familie wel eens met kip zitten. "Dat eten we dan zelf op", zegt Marthilde. "Ik ben gek op kip. Ik kan elke dag wel kip eten."