Nieuws Marketing

Almeloërs bouwen Japanse fabriek op Bedrijvenpark Twente

Een opsteker voor het Almelose bedrijfsleven. Het Japanse bedrijf Sekisui Plastics Europe in Almelo bouwt een nieuwe fabriek en laat deze volledig realiseren door bedrijven die binnen een straal van 5 kilometer rond Sekisui zijn gevestigd.

Van onze redactie 1 april 2016

Xlbusiness lennekelingmont

De vele miljoenen kostende fabricagehal komt naast de huidige, op het bedrijvenpark Twente. Alles wordt Twents: van het gebouw, de machines en de productielijnen tot aan deuren, de pallets en ventilatie- en beveiligingssystemen aan toe. Het Japanse moederbedrijf in Tokio schenkt de Twentse vestiging zijn vertrouwen en geeft de regie uit handen.

Uniek„Vrij uniek”, zegt fabrieksmanager Jan Leo Jansen Smit. „Ze kijken met argusogen over onze schouders mee.” Maar als dit goed verloopt, maken de Twentse bedrijven kans op veel meer Japanse opdrachten. Sekisui heeft grote uitbreidingsplannen door heel Europa. „Ze willen wel tien keer zo groot worden.”

Gouden kansZoals bekend wil het Japanse Asahi de Grolschbrouwerij overnemen. In deze krant noemde Rien Segers, hoogleraar Japanse Bedrijfscultuur, dit ‘een gouden kans voor de Twentse economie’. „Japanners zijn zeer betrouwbaar en trouw.” De relatie die Almelo intussen met de hoge heren in Japan heeft opgebouwd vertaalt zich nu in dit project, waarbij ‘buren’ volop profiteren.De uitbreiding wordt in hoofdzaak gerealiseerd door de Almelose en Vriezenveense bedrijven Webbink Bouw, Wichers Metaal, Bouman Proces-technologie, Schippers Technisch Servicebureau (STS), Timmerhuis Groep en Brussche Electrotechniek. Zij maken op hun beurt waar nodig ook gebruik van lokale bedrijven.

MegaprojectErik Smelt van STS en Ewald Kosters van Bouman verwachten veel van dit Japanse ‘megaproject’ met het oog op vervolgopdrachten. „De Japanners komen vrij conservatief over en willen het liefst de dingen doen zoals ze gewend zijn. Met de partners die ze gewend zijn. We zijn een half jaar in gesprek geweest. Het duurt lang voor je hun vertrouwen hebt, maar dan is het ook goed. We zijn trots op deze klus.”

Foto: Lenneke Lingmont