Nieuws Marketing

'Als een stel kleine kinderen kwamen we er weer uit'

Hij was het zat altijd een eind te rijden om een escaperoom te kunnen bezoeken. Dus bouwt Sander Smit er een in Hardenberg.

Jorinde Brink 24 februari 2016

Emergency exit 696656 1920

Jezelf op laten sluiten in een kamer om er via het oplossen van puzzels en raadsels weer uit zien te komen. Het is een regelrechte hype. Ook in Hardenberg wordt gewerkt aan een escaperoom. Aan de Kollergang op bedrijventerrein Haardijk wordt al weken flink geklust. Het eindresultaat van de uitdagende puzzelkamer die wordt opgebouwd blijft een groot raadsel, anders is de lol er direct af.

Ver weg Initiatiefnemer van de escaperoom is Hardenberger Sander Smit. De 31-jarige deeltijdstudent is zelf fervent bezoeker van escaperooms en bedacht en maakt nu zijn eigen ontsnappingskamer.

"We gingen de eerste keer met familie als verjaardagscadeau voor mijn vader. We vonden het allemaal zo leuk. Als een stel kleine kinderen kwamen we eruit." Ze bezochten diverse escaperooms in het land. "We moesten altijd rijden. Zo ontstond langzaam het idee om dit in Hardenberg te beginnen."

Samenwerking De samenwerking als groep is volgens Smit het mooiste van een bezoek aan een escaperoom. "De eerste doet dit, de tweede ziet dat en de derde gaat het combineren. Iedereen ziet verschillende oplossingen, dat maakt het zo leuk."

De kamer zo origineel mogelijk maken, dat is het doel van Sander Smit. "Ik heb Marktplaats en kringlopen afgespeurd naar leuke, bruikbare meubeltjes. Ik wil dat het straks spektakel biedt. Er gebeurt iets waar de mensen niet op rekenen."

Spannend Dat betekent niet dat het griezelig is, benadrukt de bouwer. "Het is spannend omdat je opgesloten zit, maar niet eng. Bovendien kijken we continu mee met camera's, dus als je eruit wilt, kan dat altijd. Het meekijken doen we ook om, wanneer dat nodig is, een aanwijzing te geven waarmee de groep verder kan richting einddoel."

De komende weken heeft Smit nog nodig om de kamer af te werken en in te richten. Het streven is begin april te kunnen proefdraaien, waarna de eerste groepen enthousiaste puzzelaars zich vrijwillig kunnen laten opsluiten.