Nieuws Marketing

Apeldoornse ondernemer start zeemeerminnenles

Met grote ogen en een brede grijns onderbreken sommige bezoekers hun ochtendronde in het recreatiebad van Malkander. Voor hun neus in het water dansen twaalf kleine zeemeerminnen, een dertiende grotere zeemeermin instrueert hen vanaf het droge. De kleine zeemeerminnen nemen deel aan het Mermaid Summer Camp, een driedaags zomerkamp georganiseerd door de grote zeemeermin Hanna van der Gaag (24), beter bekend als Zeemeermin Hanna.

Natalie Polman l Foto: Maarten Sprangh 4 augustus 2016

Zeemeermincamp

Twaalf meisjes tussen 8 en 12 jaar logeren twee nachten in een blokhut op camping 't Spoek in Beekbergen. Van daaruit krijgen ze zwemlessen, maar er worden ook schelpenarmbandjes geknutseld, de Zingende Zeemeerminnen treden op en er wordt gedanst in een mermaid disco, zonder staartvin om welteverstaan. Dit alles niet voordat Hanna de meiden heeft verteld over de geschiedenis van de zeemeermin. ,,De opgedane kennis wordt later getest in een speurtocht, kijken of de meiden alles weten over zeemeerminnen", vertelt Hanna in een interview met De Stentor. ,,De driedaagse wordt afgesloten met het tonen van filmpjes die we van de deelneemsters hebben gemaakt en de uitreiking van 'zwemdiploma Z'". Een dansleerlinge van Hanna, een mens met twee benen, staat haar bij. ,,Wel zo veilig, want als zeemeermin ben je buiten het water niet zo mobiel."

,,Ik was altijd al dol op sprookjes en een echt 'meisjesmeisje'." Pas toen de dansdocente twee jaar geleden filmpjes op internet ontdekte van Amerikaanse en Australische 'mermaids', wist ze: ,,Dit wilde ik ook." Hanna kocht een staartvin bij DutchTails, het enige Nederlandse bedrijf dat in de vinnen handelt, en ging hard oefenen. Inmiddels zijn er meer meiden zoals Hanna in Nederland, feit is dat het landelijk nog steeds een tamelijk onontdekt fenomeen is. ,,In Amerika en Australië zwemmen al zo'n tien jaar meiden als zeemeermin rond, hier zijn mensen nog vaak verrast als ik zeg wat ik doe. Alles wat bij me past komt in het zeemeermin zijn bij elkaar: fantasie en sprookjes, acteren maar bijvoorbeeld ook het uitzoeken van geschikte make-up die blijft zitten onder water."

Ze was al regelmatig te bewonderen op feesten en geeft ook privélessen, maar tijdens het Mermaid Summer Camp kan Hanna haar fantasiewereld optimaal delen. ,,Het is geweldig om met twaalf meiden die dezelfde passie hebben samen te zwemmen", zegt Hanna. ,,Ze stonden de eerste dag de hele tijd te vragen wanneer we eindelijk gingen zwemmen. Een deel van de meiden had thuis al geoefend, ze hadden de techniek heel snel onder de knie." Helaas moest Hanna haar zwemlessen wegens de slechte weersvoorspellingen verplaatsen van het buitenbad bij camping Het Spelderholt in Beekbergen naar Malkander, maar niemand maalt er echt om. Met sierlijke slag bewegen ze hun staartvinnen door het heldere water.

In Amerika en Australië zwemmen al tien jaar meiden als zeemeermin rond.