Nieuws Marketing

Arnhemmer start crowdfunding voor fietsslot

Arnhemmer bedenkt fietsslot dat openspringt als je het rijwiel aanraakt, dat schrijft De Gelderlander. Nu het geld nog.

Lars Barendrecht 4 maart 2016

Fietsslotcrowdfunding

Chiel Bekker, productontwikkelaar uit Doetinchem, kwam op het idee voor een elektronisch fietsslot toen hij afgelopen zomer op een terrasje in Amsterdam zat.

Bekker zag Amsterdammers 'gigantisch mieren' met het openen van hun fietsslot, meestal omdat ze hun sleutel niet meteen konden vinden. Onhandig, dacht hij, dat moet anders kunnen. Zo ontstond het elektronisch fietsslot dat automatisch openspringt als je de fiets met je lichaam aanraakt.

Het slot wordt daarbij aangestuurd door een signaal vanuit een kastje dat de fietser bij zich draagt.

Inmiddels is een online crowdfundingsactie op poten gezet om het product, genaamd Re-Lock, te kunnen fabriceren. De aftrap was gisteren.

Bekker krijgt sinds vorig jaar hulp van de Arnhemse ingenieur Richard Schaper en elektronica-ingenieur George Daaleman uit Zevenaar.

"Met een donatie help je ons niet alleen dit slot te ontwikkelen", zegt Schaper. "Als tegenprestatie krijg je ook een slot." Bekker en Schaper zeggen goed nagedacht te hebben over hun concept. Zo is het 'slimme' slot bestand tegen alle weertypes, heeft het een batterij die ruim drie jaar meegaat en kan het slot niet tijdens het fietsen dichtgaan. Het moet handmatig worden afgesloten. Schaper: "Het signaal aftappen is niet mogelijk, omdat de code van kastje en slot steeds verandert. Wanneer je het kastje kwijtraakt, is er in de vorm van een pincode die opgevraagd kan worden bovendien een plan B."

Volgens Bekker is het concept uniek in zijn soort. "Er bestaan wel vergelijkbare systemen die werken met een smartphone, maar dat wilden wij juist niet. Wanneer je batterij op is, kun je je fiets niet meer openen. Heb jij een vriendin? Dan weet je hoe snel zo'n telefoon leeg kan gaan, haha."

De slotontwikkelaars hopen hun crowdfundingsactie over 45 dagen te kunnen beëindigen. Ze hebben 45.000 euro nodig. En als het niet lukt? Dan krijgen de funders hun geld terug. "Maar het moet gaan lopen", verwacht Bekker.