Nieuws Marketing

Autowasstraat en snackverkoper bundelen krachten

Twee Amsterdamse familiebedrijven slaan de handen ineen: in de autowasserette van Loogman in Aalsmeer opende gisteren een automatiek van de Febo, schrijft Het Parool.

Patrick Meershoek | Foto: Jean-Pierre Jans 21 juli 2016

Loogman

Voor de liefhebbers van blinkende auto’s en krokante frituurwaar is het paradijs voortaan binnen handbereik, dankzij een bundeling van krachten van twee succesvolle Amsterdamse familiebedrijven. Het tankstation van Loogman in Aalsmeer is sinds gisteren uitgerust met een vestiging van snackverkoper Febo. De frituur completeert het tankstation dat de afgelopen maanden grondig is verbouwd en van alle toeters en bellen is voorzien.

Trots

Directeur Ger Loogman laat trots de comfort lane zien, waar automobilisten die slecht ter been zijn met behulp van een lopende band kunnen tanken zonder uit de auto te stappen. De automatiek is gekoppeld aan een vergelijkbare lopende band waar medewerkers in uniform klaar staan om het interieur van de auto’s te reinigen. "Dat duurt acht minuten", zegt Loogman. "Genoeg tijd voor een kroketje, een patatje en een milkshake."

Kaassoufflés

Om de honger aan te wakkeren, wordt de eigenaar van de onder handen genomen auto langs de automatiek geleid, waar hij wordt begroet door de kroketten, kaassoufflés en vitaaltjes achter hun ruitjes. ‘Je laat je weer van je beste krokant zien!’ luidt de vrolijke tekst op de geldwisselaar die in het benodigde muntgeld voorziet. De architect had de frituur met het oog op de ideale looplijn liever een stukje verderop in de winkel geplaatst, maar daar kan geen sprake van zijn, zegt franchisemanager Rob Hogervorst van Febo. "Wij staan bij voorkeur ín de looplijn."

Dubben

Loogman had nog even lopen dubben over het voedselaanbod in de nieuwe zaak. "De meeste tankstations hebben een bakery. Maar als ik aan collega’s vroeg hoe dat ging, zeiden ze alleen maar dat ze het zo ontzettend druk hadden. Maar verdien je er ook nog wat aan, vroeg ik dan door. Nou, dan bleef het meestal stil."

Eigenwijs

Een ontmoeting met directeur Dennis de Borst van Febo zette Loogman op het spoor van de snacks. "Het klikte meteen. We zijn allebei nogal eigenwijs." Dat Febo een begrip is, merkte Loogman toen hij een aflevering van zijn blog wijdde aan de samenwerking. "Die is zestigduizend keer gelezen. Men vond het prachtig."

Hongerige mensen

Voor Febo is de stroom van bezoekers van het tankstation interessant. Op sommige dagen komen tweeduizend klanten hun auto laten wassen. "En het gaat de hele dag door", zegt Hogervorst. "Ik was vanochtend in Amsterdam en daar was nog niemand in de winkel geweest. Daar komt het pas later op gang." Spannend is het wel, zegt Hogervorst, want Aalsmeer is voor het bedrijf de eerste in-store shop in een ‘petrolomgeving’, zoals hij het noemt. "Maar we verwachten dat we ook een functie krijgen als afhaalpunt", vertelt Hogervorst. "De Amstelveense wijk Westwijk zit om de hoek, en daar wonen heel veel hongerige mensen."