Nieuws Marketing

Bakkerij Nollen in Hengevelde groeit als kool

Wat in 1921 begon als een dorpsbakker in Hengevelde is nu een ambachtelijke bakkerij met acht winkels en drie bakkerijen. Bakkerij Nollen groeit en groeit. Over 'dé smaak van pure ambacht!'

Van onze redactie 25 januari 2016

Bakkerij Nollen Vincent Nollen Lenneke Lingmont

De heerlijke geur van versgebakken brood komt je tegemoet als je de centrale bakkerij van de brood- en banketbakkerij Nollen aan Het Wegdam in Hengevelde binnenkomt. In de kantine nuttigt Vincent Nollen met zijn personeel ('de hele familie') de broodmaaltijd. Het is een ritueel dat dagelijks tussen half elf en elf uur plaatsheeft. Even de dagelijkse beslommeringen met elkaar doornemen. Samen eten versterkt bovendien de onderlinge band.

Vincent Nollenplein In een hoek van de centrale hal staat een straatnaambord. '20 april 2013 Vincent Nollenplein', staat er op. Het bord is een cadeau, de datum herinnert aan de ingebruikneming van de nieuwe centrale broodbakkerij op het bedrijventerrein aan de rand van Hengevelde. Het streelt Vincent Nollen (51) dat de gevers hem een plein met z'n naam gunnen. Maar, hij vindt het ook 'te veel eer': "Laten we gewoon doen."

Negen verkooppunten'Brood & banketbankerij Nollen' timmert aan de weg. Telt het bedrijf in 2009 drie filialen, afgelopen week is de achtste en tweede winkel in Enschede geopend. Binnenkort volgt Nijverdal. De brood- en banketbakkerij heeft dan negen verkooppunten. Niet alleen in Hengevelde, Enschede en Nijverdal, maar ook in Enter, Hengelo, Lochem en Borculo. Verder zijn er drie bakkerijen: twee in Hengevelde en eentje in Lochem waar biologisch brood wordt gebakken.

De opa van Nollen begint in 1921 aan de Goorsestraat in Hengevelde, waar hij een bakkerij overneemt. Na de nieuwbouw op Het Wegdam is daar nu nog een winkel en de banketbakkerij gevestigd.

SupermarktenHet assortiment bestaat uit brood, (foto op) taart, gebak, koeken, 'hartig' en bonbons. Er wordt niet alleen aan de eigen winkels geleverd, horecazaken en supermarkten behoren eveneens tot de klantenkring. Vrijwel alle winkels hebben een aparte ruimte waar banketproducten kunnen worden afgebakken. Nollen heeft ook een webwinkel. De onderneming telt zo'n 75 fulltime arbeidsplaatsen en behoort daarmee tot een belangrijke werkgever in de gemeente Hof van Twente.Het bedrijf profileert zich aanvankelijk met de slogan 'Twentse kracht achter puur ambacht'. Maar vanaf het moment dat er ook winkels in de Achterhoek zijn geopend is de leus veranderd in: 'Dé smaak van pure ambacht!'

FamiliebedrijfBrood & banketbakkerij Nollen is een familiebedrijf waarvan Vincent en zijn vrouw Antoinet eigenaar zijn. Zijn 86-jarige vader is nog als chauffeur ('het liefste wat hij doet') bij de onderneming betrokken. Ook zijn er nog een zus en een zwager en enkele neven en nichten werkzaam.

Nog één of twee Over mogelijk verdere groei zegt Nollen: "Misschien dat er nog één of twee winkels bijkomen. Dat is logistiek haalbaar. Het is niet ons doel om zoveel mogelijk winkels te openen. Het moet overzichtelijk blijven. Nu al is het soms complex om alles goed op elkaar af te stemmen."

Hypes en nieuwe trends Over het 'geheim' van de ambachtelijke brood- en banketbakkerij zegt Vincent Nollen: "Onze kracht is dat we alles zelf maken en een groot assortiment hebben. Dat kunnen niet veel bakkers zeggen. Doordat we alles zelf maken kunnen we snel inspelen op hypes en nieuwe trends, zoals speltbrood. We leveren ambachtelijk werk, hier loopt niks van de lopende band. Ook staan we middenin de samenleving. We ondersteunen lokale initiatieven. In elke plaats met een vestiging kun je een reclamebord van ons tegenkomen bij een voetbalveld. Daarmee tonen we betrokkenheid. Dat 'dorpse' nemen we mee. In Hengevelde is betrokkenheid niks bijzonders, dat is hier gewoon."

EeuwfeestVincent Nollen begint in 1984 in het bedrijf van zijn vader dat dan ook nog kruidenierswaren verkoopt. "Ik wilde eigenlijk nooit bakker worden. Ik kon goed leren. Na het vwo wilde ik fiscaal recht gaan studeren en registeraccountant worden. Maar toen in Hengevelde een andere bakker ermee stopte vroeg m'n vader me: 'Wat gaan we daarmee doen?' Zo ben ik erin gerold. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Als ondernemer ga ik uitdagingen niet uit de weg. Als je niks probeert bereik je ook niks. Zo sta ik er in."

Opvolger Hij en zijn vrouw hebben twee zoons. Of ze hem opvolgen kan Nollen niet zeggen. "We zullen ze zeker niet dwingen, het is hun keuze, Maar ik merk vooral aan de jongste dat ie wel belangstelling voor de bakkerij heeft. Ik hoop in elk geval over vijf jaar ons eeuwfeest mee te maken."

Foto: Lenneke Lingmont