Nieuws Marketing

Belasting over Airbnb-kamer

Loeka Oostra 12 januari 2016

Airbnbkamer1065

De kans is groot dat Airbnb toeristenbelasting gaat heffen in Utrecht. De populaire huizenverhuursite is hierover in gesprek met de stad. Het Utrechtse hotelwezen klaagde eerder over oneerlijke concurrentie omdat Airbnb huurders geen belasting in rekening brengt.

In Amsterdam loopt sinds een jaar een proef met toeristenbelasting voor Airbnb-huurders. Toeristen die hier via de site een huis of kamer boeken, moeten rechtstreeks via de website belasting betalen. Utrecht praat nu, net als Rotterdam en Den Haag, met de verhuursite over eenzelfde constructie.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht past Airbnb goed bij het karakter van de stad. "De toerist kan zich op die manier onderdompelen in de lokale cultuur." Op dit moment wordt gekeken hoe de gemeente hier praktisch invulling aan kan geven. "En op welke wijze toeristenbelasting heffen daarbij past."

2150 huizenDe toeristenbelasting bedraagt 5 procent van de huursom. Hoeveel geld het innen de gemeente Utrecht gaat opleveren, is niet precies duidelijk, maar een eerste schatting ligt rond 10.000 euro. In Utrecht worden momenteel 2150 huizen aangeboden op Airbnb. In Amsterdam liggen de inkomsten vele malen hoger. De verhuursite maakte vorig jaar 5,5 miljoen euro aan toeristenbelasting over aan de hoofdstad.

Het Utrechtse hotelwezen is blij met de gesprekken tussen de stad en Airbnb. Leo Hollman, directeur van Karel V en voorzitter van voorzitter van hoteloverleg HOST: ,,De deeleconomie kun je niet tegenhouden, maar we willen wel dat voor iedereen dezelfde regels gelden. Door toeristenbelasting te betalen, dragen we met z'n allen bij aan het imago van Utrecht als toeristenstad. We profiteren allemaal, dus het is logisch dat iedereen zijn steentje bijdraagt."

De proef in Amsterdam is onlangs met een jaar verlengd, omdat de gemeente en de huizenverhuursite samen ook andere zaken willen aanpakken. Het gaat hierbij onder andere om overlast en illegale verhuur.