Nieuws Marketing

Boatsters koppelt booteigenaar met huurder

Een plezierboot ligt het grootste deel van het jaar ongebruikt langs de kant. Dat kan anders, dacht Nick Gelevert (25). Hij bemiddelt tussen eigenaren en huurders. Zo schrijft Het Parool.

Jet Hesselink l Foto: Jean-Pierre Jans 29 juli 2016

Boatstergoed

Hoe werkt het platform precies?

"Via de website van Boatsters kunnen particulieren hun boot te huur aanbieden. Iedereen die graag een boot wil huren, lang of kort, kan op de site zien welke boten beschikbaar zijn. We hebben op dit moment zo'n tienduizend boten in negentien verschillende landen - van de Caraïben tot aan Australië. Als je een boot hebt uitgekozen, betaal je vooraf via de website. De sleuteloverdracht gaat via de eigenaar van de boot. Je neemt vooraf samen ook een formulier met regels en veiligheidsvoorschriften door. Zo kun je met een gerust hart het water op, of je boot aan een ander meegeven."

Wat bracht je op het idee?

"Mijn familie zit al veertig jaar in de botenindustrie. Ze handelen in Ferretti's (jachten), ik ben hier altijd nauw bij betrokken geweest. Ik zat vaker op de boot dan op de fiets. Bij mij begon het twee jaar geleden ook te kriebelen. Het viel me op dat veel boten bij mooi weer in de haven liggen, terwijl er genoeg mensen staan te popelen om het water op te gaan. De deeleconomie, waar Uber en Airbnb een voorbeeld van zijn, heeft me geïnspireerd en dat resulteerde in Boatsters."

Waarom komen mensen naar jullie toe voor een boot?

"Op onze website staan veel unieke boten, ze zijn anders dan een simpel verhuurbootje voor dagjesmensen. Daarnaast krijg je altijd een boot die met passie is onderhouden. Ik kan wel zeggen dat de boten op onze website er honderd procent anders uitzien."

"Daarnaast is ook fijn tips van een local te krijgen. Intieme plekken om te eten, geheime baaien om te zwemmen. Je wordt niet naar de toeristenspots gestuurd. Ook heel belangrijk: het is heel eenvoudig om bij ons een boot te huren of te verhuren. En de prijzen liggen lager dan die van de traditionele markt."

Wat krijg je voor tweehonderd euro?

"Een sloep waarmee je de hele dag kunt varen. Hier kun je met zo'n zes tot acht personen op.

Wat voor boten verhuren jullie in Amsterdam het meest?

"In Amsterdam heerst echt een sloepencultuur. Mensen willen gewoon rustig de grachtjes door met een biertje in de hand. De duurdere boten worden in Amsterdam minder verhuurd. We zijn hier eigenlijk best braafjes, 250 euro per dag is vaak wel het maximale wat mensen willen betalen."

Waar breng je de duurdere boten wel gemakkelijk aan de man?

"Bij uitstek op Ibiza. Lil' Kleine heeft er laatst nog eentje gehuurd op het eiland voor zijn nieuwe clip. Tja, dat is hem dan wel even een paar duizend euro waard."

Is jullie aanbod op dit eiland ook het grootst?

"Nee, daarvoor moet je in Kroatië zijn. Maar we willen ook nog heel graag groeien in Miami. Mijn persoonlijke doel is om over anderhalf jaar ook daar een vestiging te hebben. Vanuit Miami wil ik dan de rest van Amerika veroveren - daar zit ook Boatbound, onze grootste concurrent. Het is altijd goed om doelen te hebben, maar eerst moet het platform dichtbij huis zo goed mogelijk werken."

Is dat veroveren niet lastig met al die concurrentie?

"Op dit moment groeien we harder dan we ooit gegroeid zijn. Natuurlijk weten we dat er concurrentie is, maar daar merken we eigenlijk vrij weinig van. We zijn een jong bedrijf en kunnen geen grote vergelijkingen maken. En we zijn redelijk uniek in onze focus op de rest van de wereld. Zo kunnen we door een samenwerking met Delta Lloyd snelvarende schepen in heel Europa verzekeren. We zijn de enige in Europa die dit hebben gerealiseerd."

Geen angst om concurrenten op ideeën te brengen?

"Als je zo'n platform opzet, wat redelijk ingewikkeld is, is het heel belangrijk dat je een netwerk hebt. Als je geen ervaring en connecties hebt in deze wereld, heb je er denk ik weinig te zoeken. Je moet een naam kunnen vestigen en zorgen voor vertrouwen bij de klant."

Wat doe je zelf het liefst als je het water op gaat?

"Het beste is nog altijd om 's avonds laat met hapjes en drankjes te gaan varen. Goed gezelschap erbij en dan lekker tot zonsondergang de stad doortuffen. En er zit een geweldig pizzatentje op de Leliegracht, Da Portare Via. Je kunt er zo aanmeren en het terras oplopen. Je moet je pizza dan wel aan boord eten natuurlijk. En misschien wat cliché, maar al die oude grachtjes in het centrum zijn sowieso een aanrader. Met lekker weer ben je bijna in Venetië - met zo'n pizza erbij is het plaatje compleet."