Nieuws Marketing

Boekwinkel promoot boekenweek met voorlezende schrijfster

Schrijfster Tosca Menten neemt kinderen in Wijhe mee in een fantasiewereld. "Als ik win, kom ik terug, en eten we taart."

Martin Vink | Foto: Gerard Vrakking 14 maart 2016

Mummie gerard vrakking

Het jonge grut weet even niet wat het met de ontboezeming van Tosca Menten aan moet. Onthult de populaire kinderboekenschrijfster in Wijhe ineens dat ze van poep houdt... "Als je op het toilet doortrekt, en de drol ligt er nog; joh, dat is zo leuk!"

Het is een poging van Menten om in Boekwinkel Primera Wijhe het ijs te breken. Om reacties los te weken bij haar jonge publiek, zo'n dertig kinderen. Veel respons levert het eerst niet op. Te geïmponeerd als ze zijn door hun ontmoeting met de bekende schrijfster.

BoekenweekOm de Boekenweek op te luisteren, heeft Primera Wijhe voor deze zaterdag Menten gestrikt. Voor in de winkel is een hoekje gecreëerd, waar de 54-jarige schrijfster van onder meer de bekende kinderboekenserie Dummie de Mummie haar jonge gehoor een uur lang vermaakt. Ze leest levendig voor, legt haar boeken opzij en speelt met veel verbeeldingskracht passages eruit na, beantwoordt vragen en deelt handtekeningen uit.

MummieDrie kinderen hebben gehoor gegeven aan de oproep om als mummie verkleed te komen. De een is gehuld in een wit katoenen laken, de andere twee zijn in verband gewikkeld.

Zoals de vierjarige Olivia Voskamp uit Wijhe. Nee, een fan is ze nog niet van de schrijfster, laat haar vader René zich ontvallen. Niet zoals haar beide zussen. Die konden helaas niet, moesten elders zijn. "Misschien dat Olivia fan wordt nu ze de schrijfster in het echt heeft gezien."

VoorlezenGeboeid luistert het jonge gehoor van Menten. Uit drie van haar boeken leest ze voor: De wraak van Knor, Dirkje Bakkes en Dummie de Mummie en de gouden scarabee. Dan blijkt haar opmerking over poep geen losse flodder. De wraak van Knor gaat over een varkentje dat een worstmachine volpoept, waarna een jury de poepworstjes mag proeven.

Geleidelijkaan willen haar jonge luisteraars ook het een en ander van haar weten. Hoe lang ze over het schrijven van een boek doet? Vier tot vijf maanden. En of passages in verhalen echt gebeurd zijn? Af en toe wel, zoals in het boek De wraak van Lorre. De Malle Frits in het verhaal is gebaseerd op een dorpsgek die ze kent.

KinderjuryEen schrijfster komt niet zomaar naar een boekenzaak in Wijhe. Natuurlijk hoopt ze er meer boeken door te verkopen. Maar ook dingt ze mee naar de kiezersgunst van haar lezersschare. Menten is op campagne.

Formulieren en kaarten deelt ze uit, vergezeld van de oproep om op haar te stemmen. Voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Die prijs heeft ze nog niet eerder gewonnen. En mocht dat dit keer wel lukken, dan komt ze terug naar Primera Wijhe, belooft ze. "Dan gaan we taart eten."