Nieuws Marketing

Boer bedenkt sms-dienst voor dansende koeien

Dansende koeien, dat zouden kinderen uit de stad ook eens moeten meemaken, vindt stichting Lekker Groen. Een sms-dienst stuurt hun ouders een berichtje als de dieren de wei ingaan, meldt het AD.

Joost Baumgardt 8 april 2016

Koeien

Het is een vast lentetafereel voor de veehouder: breekt het voorjaar aan, dan mogen de koeien na een maandenlang verblijf in de stal weer naar buiten. ,,En dat vinden die beesten echt heerlijk," zegt Guldrun Feldkamp van de Stichting Lekker Groen. ,,De koeien worden helemaal wild en springen als een gek in het rond. Maar als je in de stad woont, zal je dat spektakel nooit zien en daar willen we wat aan doen."

StaldeurenVia de site www.destaduit.nl/koeiendansen kunnen ouders van enthousiaste kinderen zich aanmelden voor een sms-alert. Een paar dagen voordat de dieren de wei ingaan, krijgen zij een berichtje bij welke boerderij de staldeuren opengaan. ,,Wij hopen en verwachten dat er veel belangstelling zal zijn,'' verwacht Feldkamp. "Aan de mensen die mee willen, vragen we een kleine bijdrage. Van het geld huren we een bus. Die vertrekt of vanaf het Meijersplein in Rotterdam Noord, of bij het metrostation Capelsebrug in Capelle aan den IJssel."

Tot dusver hebben zes boerderijen uit de regio Rotterdam zich ingeschreven. Zij geven bijtijds hun informatie door aan de stichting Lekker Groen. Feldkamp verwacht dat er nog wel een paar bijkomen: ,,Sommige boerderijen pakken het nu al groots aan. Ze zetten ook kraampjes neer of zelfs een springkussen voor de kinderen.''

Bij diverse boerderijen zijn de koeien de afgelopen weken al de wei ingegaan. Bij de zes deelnemende boerderijen is het zover nog niet.

Maar daar komt zaterdag verandering in. Dan gaan de eerste koeien de wei in bij één van de boerderijen met wie Lekker Groen samenwerkt. Het gebeurt bij de Biesland hoeve in Delfgauw, onder de rook van Delft. Andere boerderijen zullen snel volgen.

Het sms-alert is een van de initiatieven van Lekker Groen om de natuur aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor stedelingen. Behalve het koeiendansen is er in het voorjaar ook de lammetjesdag. Een ander evenement is Koken in het Groen. Bij die gelegenheid wordt eten bereid in verborgen tuinen rondom de stad. "Veel kinderen in Rotterdam leven in een soort glazen koepel waar ze nooit uitkomen,'' stelt Feldkamp. "En als ze al een keer uit die koepel komen, dan gaan ze nog eerder naar de Veluwe dan naar het groen bij hen in de buurt."