Nieuws Marketing

De Almelose zaak: Tonny's café in een nieuw jasje

In De Twentsche Courant Tubantia staat de rubriek 'De Almelose Zaak'. In deze editie Tonny's Café.

Van onze redactie 10 mei 2016

Tony cafe almelo lenneke lingmont

Lange tafels met daarop rode Perzische kleedjes en wc's waar je aan een touwtje moet trekken om door te spoelen. Menig Almeloër herinnert zich misschien nog wel café Het Zuiden, waar decennialang een inrichting uit de jaren dertig de huisstijl was. Aan die tijd is met de komst van de nieuwe uitbater Tonny van der Zee een einde gekomen. De zaak is flink gemoderniseerd. De achterzaal heeft een nieuwe bar, een lager podium en de tafels met oude kleedjes zijn eruit. Van de garderobe is een ruime rookruimte gemaakt en de toiletten zijn volledig vernieuwd. "Dat met die touwtjes kon echt niet meer", aldus de nieuwbakken kroegbaas.

NieuwSinds januari is de 51-jarige Van der Zee de trotse eigenaar van Tonny's Café aan de Nicolaas Beetsstraat. Twee jaar lang zat ze thuis en in die twee jaar werd ze drie keer door Grolsch gevraagd of ze de nieuwe uitbater van het café wilde worden, maar drie keer zei ze 'nee'. Tot de bierbrouwer het voor de vierde keer vroeg. "Toen heb ik alsnog 'ja' gezegd. Het begon te kriebelen, en als iets er eenmaal in zit, gaat het er niet meer uit", lacht de kroegbaas, die een speciale herinnering aan het buurtcafé heeft. "Op mijn zestiende kwam ik hier al, dit was mijn stamkroeg. Het is bijzonder om nu, 35 jaar later, eigenaar van de zaak te zijn."

VerhuurDat de horeca in het bloed van Tonny zit bewijst haar staat van dienst. Al meer dan dertig jaar tapt de Almelose goudgeel gerstenat voor dorstige klanten. Dat begon in de voetbalkantine, later in cafés. Zo runde ze samen met haar ex café Memory aan de Bornerbroeksestraat. Nu, inmiddels alleen, staat ze elke avond achter de bar van haar eigen Tonny's Café, waar ze vooral inzet op de verhuur van de zaal voor feestjes en partijen. "Je moet in deze tijd echt iets extra's bieden, dat probeer ik met de verhuur van de zaal. Ruim 150 man kan hier een feestje vieren, dat zijn de krenten in de pap."

StamgastenOok cafésporten als darten en biljarten kan men volop beoefenen in Tonny's Café. "Veel van de vaste spelers heb ik kunnen behouden, maar we zoeken altijd nieuwe spelers om aan te sluiten", vertelt de eigenaresse. Ze is blij dat veel stamgasten naar de kroeg blijven komen. Verder heeft 'vak 74', de harde kern van Heracles Almelo, het café gebombardeerd tot thuishonk om voor de wedstrijd een drankje te doen, waarna de supporters te voet naar het stadion marcheren. "Dat stuitte in de buurt op weerstand, maar ik doe er alles aan om de mensen hier tegemoet te komen. De zaak is volledig opnieuw geïsoleerd, ik heb geen terras, een grote rookruimte en sluit eerder dan mijn vergunning me verplicht. Dat ze toch moeilijk blijven doen vind ik jammer, ik hoop dat dat in de toekomst nog bijdraait."

Foto: Lenneke Lingmont