Nieuws Marketing

De indrukwekkende groei van Freshtival

Langzaam maar zeker groeit Freshtival uit tot een begrip in Twente en omstreken. Het ééndaagse muziekfeest op Het Rutbeek in Enschede tikt deze editie het recordaantal van 30.000 bezoekers aan.

Joost Dijkgraaf 12 mei 2016

Freshtival christian van dermeij

De groei is immens, van 3.000 bezoekers in 2009 tot 30.000 dit jaar. Het is ook meteen het maximumaantal voor het festival, meer bezoekers kan de organisatie op dit moment niet aan. Op enkele kaarten na is het uitverkocht.

We love festivalsWaar komt die giga-groei vandaan? Het succes is deels te verklaren met het cliché: op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Freshtival vaart mee (of beter: heeft ingespeeld) op de landelijke festivalhype. Nog elk jaar worden 1,2 of 3 daagse muziekevenementen populairder, mits ze blijven innoveren en luisteren naar hun publiek.

PolonaiseDat proberen de mannen van Absolutely Fresh - die het organiseren - zeker. "Laagdrempelig entertainment voor iedereen, dat is ons idee", zegt directeur Eric van Oosterbaan. "Op Freshtival staat iemand als Frans Bauer, maar ook Wildstyles. Hou je niet van dansen, dan kun je mee in de polonaise. In de eerste plaats gaat het erom: iedereen van 18 plus moet zich er thuis voelen. Muzikaal is er vervolgens zoveel te doen dat je wel ergens je plezier vindt."

Kalm anTypisch Twents, vindt de organisatie met terugwerkende kracht de groei van hun eigen festival. Lekker eerst een paar jaar de kat uit de boom kijken, voordat Freshtival massaal ondersteund en bezocht wordt. 3.000 bezoekers in 2009, 4.000 in 2010 en 5.000 in 2011: wat moest dat nu eigenlijk worden?

Met zo'n minieme groei leek het gedoemd te mislukken. Maar zie daar, vijf jaar later. Het grootste festival van Twente is een feit, met liefst 30.000 betalende bezoekers. "De grootste worden: het is een positie die we nooit geambieerd hebben", zegt de festival-directeur. "In Amsterdam zijn meer dan 10 festivals, daar word je geactiveerd door 'van horen zeggen'. Hier is dat veel minder, wij moesten het echt zelf doen."

De opwarmer: Fantasy IslandEen deel van de kracht van Freshtival ligt ook in het - oneerbiedig gezegd - voorprogramma. Liefhebbers van de hardere stijlen kunnen namelijk een dag eerder al terecht op het Rutbeek voor Fantasy Island. Dat is een festival in een andere genre - hardstyle/hardcore - die 10 tot 14 duizend liefhebbers naar het Rutbeek trekt.

Bus uit AndorraIn tegenstelling tot Freshtival komen de bezoekers bij Fantasy Island uit alle windstreken. Bussen vol muziekfanaten uit Andorra, Zweden, Frankrijk: noem het zo maar op. Van Oosterbaan: "Waar Freshtival de hele stad bediend, pakken we Fantasy Island veel breder op. Het grote voordeel is dat je daar alleen maar gelijkgestemden hebt qua muzieksmaak."

Natuurlijk zijn er ook diehards die beide festivals bezoeken, en er een mooi compleet weekendprogramma van maken. DIe over een paar dagen eerst beuken op de hardcorebeats, en op zondag hossen bij de Coen en Sander-stage.

Foto: Christian van der Meij