Nieuws Marketing

De Librije verslaat de magnetron

Tom Kieft 9 februari 2016

Theolens1065

Theo Lens en zijn band toeren langs Nederlandse daklozencentra waar zij de bewoners verblijden met rock-'n-rollmuziek en een stamppot van driesterrenrestaurant De Librije. Zaterdag waren zij in thuislozencentrum De Volksbond in Osdorp.

In de woonkamer van thuislozenopvang De Volksbond zitten vijf mannen op computers gokspelletjes te spelen. Muzikant Theo Lens (62) plugt zijn gitaar in en zijn band stelt zich achter hem op. "Zal ik beginnen?" zegt hij om iets over zessen zaterdagavond.

Een handjevol mannen en vrouwen gaat op de bank voor de muzikanten zitten, de mannen achter de computers blijven doorspelen. Maar al voor het eind van het eerste nummer is de sfeer compleet anders: ruim dertig thuislozen kijken en luisteren aandachtig naar de rock-'n-roll van Lens. Pal voor de band staat een aantal mannen uitbundig te dansen.

Het idee voor deze tour ontstond tijdens de video opnames voor Lens' soloalbum Home at last, dat in oktober is verschenen. Een deel van de opnames voor die plaat werd in de metro in New York gedaan. Daar werd Lens geconfronteerd met het moeilijke bestaan van de daklozen en verslaafden.

"In mijn songs zing ik veel over het leven op straat," zegt Lens. "Toen in New York dacht ik ineens: je kunt wel veel lullen over daklozen, maar dan moet je ook eens wat voor ze doen."

En daarom toert hij nu langs dak- en thuislozencentra door heel Nederland, waar hij en zijn band niet alleen optreden, maar ook voor de daklozen boerenkool met worst hebben meegebracht, bereid door driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. "Dit is pas het tweede optreden van deze tour. Het idee was een grote gok, en het is steeds hopen dat de muziek en het eten in de smaak vallen." Daar lijkt het wel op: na het concert zitten de thuislozen en de bandleden met elkaar in de kantine aan tafels met een bord boerenkool met worst. "Lekker zeg," zegt thuisloze Marcel Schmidt (49). "Echt wel iets anders dan een magnetronmaaltijd."

Maar belangrijker nog dan de kwaliteit van het eten vindt hij het gemeenschapsgevoel dat de avond geeft. "We zitten bijna nooit met zijn allen aan tafel. Gewoonlijk warm je je eten op en verdwijn je in je kamer. Zo'n avond samen met muziek en eten is echt bijzonder."

Dat idee heerst ook bij de organisatie van De Volksbond. "Dit zijn mijn gouden momenten," zegt Ruud Westerkamp, activiteitenbegeleider van De Volksbond. "Dit is zo goed voor de bewoners van het centrum: een Indiase bewoner die gewoonlijk zijn deur nooit uitkomt, at en danste vanavond gewoon mee. Daarvoor ben ik Lens erg dankbaar."

[Author] Tom Kieft

'Je kunt er wel veel over lullen, maar je moet ook eens wat doen'