Nieuws Marketing

Decathlon mijdt Black Friday-gekte: 'niet in bedrijfsfilosofie'

Volgende week vrijdag is het weer Black Friday, de dag waarop winkeliers klanten de állerbeste en goedkoopste deals beloven. Een groeiend aantal winkeliers doet mee aan de uit Amerika overgewaaide kortingsdag, maar lang niet allemaal. Sportwinkel Decathlon bijvoorbeeld hekelt het fenomeen.

Natasja de Groot 19 november 2019

Decathlon Black Friday

,,Het is af en toe best bizar hoe het met black Friday gaat’’, zegt Wouter Mans, commercieel manager van Decathlon Nederland (foto onder) in het AD. Winkeliers maken steeds gekkere sprongen om mee te kunnen doen in het Black Friday-geweld, maar linksom of rechtsom betaalt de klant de rekening.

Zo zijn de acties lang niet altijd échte acties, weet de commercieel manager, wijzend op data van softwarebedrijf Omnia Retail, dat gebruikt wordt voor prijs- en marketingstrategieën. Uit die gegevens blijkt dat met Black Friday de prijzen niet per se gunstiger zijn. Wel wordt duidelijk dat er dan meer prijsveránderingen zijn; de prijs kan zowel zakken als stijgen.

Moeilijk uit te leggen aan klanten

Dat Decathlon ‘nee’ zegt tegen de kortingsdag is soms moeilijk uit te leggen aan klanten, merkt de commercieel manager. Veel consumenten gaan ervan uit dat ze deze dag korting krijgen. ,,Black Friday past gewoon niet in onze bedrijfsfilosofie’’, benadrukt Mans. ,,We zijn een familiebedrijf en hebben de missie om sport voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Dat doen we door elke dag een scherpe en eerlijke prijs te rekenen.’’

''We zijn een familiebedrijf en hebben de missie om sport voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken''

Wouter Mans, commercieel manager Decathlon Nederland

Check de prijzen

En dus niet alleen op Black Friday, wil hij maar zeggen. Met zijn boodschap sluit hij zich aan bij de waarschuwende woorden van de Consumentenbond. De consumentenorganisatie roept al langer dat de aanbiedingen op Black Friday lang niet altijd zo gunstig zijn als ze lijken. Ze zijn gemiddeld niet beter dan de rest van het jaar, zo meldde de bond vorig jaar na onderzoek. ,,Ons advies aan consumenten: laat je niet te snel verleiden om iets te kopen, maar check eerst de prijzen’’, voegt de woordvoerder toe.

De meerderheid van de consumenten blijkt zelf ook zijn twijfels te hebben bij Black Friday. Zo denkt 71 procent van de Nederlanders dat de meeste kortingen helemaal niet uniek zijn. Vooral dertigers zijn kritisch, blijkt uit een onderzoek van Acties.nl onder ruim duizend Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard.

Lees ook: Winkeliers zetten meer dan half miljard euro om met Black Friday 2018

Dat veel kortingen tijdens Black Friday een wassen neus zijn, beaamt Vince Franke van Acties.nl. ,,Als je goed zoekt, valt er als consument in sommige gevallen nog wel een serieus voordeel te behalen. Maar verwacht niet dat je de nieuwste modellen voor de helft van de prijs krijgt.’’

Inkopen voor feestdagen

Hoewel het gros van de consumenten de kortingacties doorprikt, zegt 16 procent toch op deze dag spullen te bestellen die zij anders niet zouden kopen. Bovendien zegt een kwart van de gelegenheid gebruik te maken om dan maar meteen inkopen te doen voor de feestdagen.