Nieuws Marketing

Zeeuwse ondernemers presenteren zich tijdens Haags Prinsjesfestival

Zeeland is dit jaar partner van het Prinsjesfestival. Dat betekent dat Den Haag tijdens het festival van 15 t/m 20 september een Zeeuws tintje krijgt. Voor bedrijven het ideale moment om zich te presenteren aan de rest van het land.

Van onze redactie 14 september 2016

Haven Zeeland

Het doel van het Prinsjesfestival is het vieren van de democratie, door bij te dragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag. De belangstelling vanuit Zeeland is overweldigend, zo is te lezen in de PZC.

In het broeinest

In ruil voor een bijdrage van 50.000 euro, komen rond het Binnenhof Zeeuwse vlaggen te hangen, mag schrijfster en journalist Franca Treur de openingsrede uitspreken, pimpen Zeeuwse jongeren de troonrede en serveren vrijwel alle restaurants in de Haagse binnenstad een week lang een Zeeuws 'prinsjesgerecht'.

Daar blijft het niet bij. Zeeland opent ook een eigen ambassade. Niet in een chique buitenwijk, maar in het broeinest van de landelijke politiek. Van morgen tot en met maandag is perscentrum Nieuwspoort afgehuurd. In de Zeeuws aangeklede zalen presenteren de provincie, de Zeeuwse gemeenten, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven zich, onder meer met een reeks aan symposia. "We hoopten dat we één congres per dag konden organiseren", vertelt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Maar we hebben nu zelfs meerdere evenementen die elkaar overlappen."

Unieke kans

Gijsbrecht Gunter is werkzaam in de Zeeuwse uienindustrie. Ook zij presenteren zich tijdens het festival. ,,We zijn ontzettend blij dat we voor het Prinsjesfestival zijn gevraagd. Voor ons is dit een unieke kans om ons te presenteren. We hebben er ook best veel tijd en geld in gestoken, onder meer door speciaal een filmpje van een minuut of vijf over de uiensector te laten maken.

We verwachten morgen diverse politici, beleidsmakers en andere betrokkenen. We willen hun vooral vragen de sector letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven om te groeien. Daarnaast gaan we erop wijzen dat 95 procent van onze uien de grens over gaat. We zijn daarbij afhankelijk van het ministerie van Economische Zaken, dat ons helpt handelsbarrières op te lossen. Die expertise mag niet verloren gaan. Verder gaan we wijzen op het toenemende belang van de Zeeuwse havens voor ons. We pleiten ervoor dat de rijksoverheid meer investeert in de kleinere havens. Daar ligt een enorme potentie."

Proeftuin

Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman is eveneens gelukkig met de keuze voor Zeeland: “Met veel plezier nemen wij het stokje over van Overijssel. Deze week laten we in Den Haag zien wat wij nu en in de toekomst nog meer kunnen betekenen voor Nederland. Voor het nationale havenbeleid, voor internationaal toerisme, als bron van energie en nieuwe teelten en als internationale kennisregio en proeftuin voor Deltatechnologie. Tijdens Prinsjesfestival 2016 kun je in Den Haag niet om Zeeland heen.”

Vandaag in de PZC een greep uit het programma van het Prinsjesfestival.