Nieuws Marketing

Deventer bedrijven doen mee aan inzamelproef koffiedik

Tuinen bemesten, oesterzwammen kweken, lampenkappen maken; het kan met koffieprut. Deventer bedrijven doen mee aan een inzamelproef, meldt De Stentor.

Rudi Hofman 7 november 2016

Laptop werkplek koffie thee stock

Bij diverse bedrijven en instellingen in Deventer gaat een lid van de Deventer Schoon-familie (Cambio) vanaf december regelmatig langs om in emmers ingezameld koffiedik op te halen. In eerste instantie om hiermee stadstuinen te bemesten. Later hoopt Cambio de drab te verwerken tot producten als lampenkappen, pellets voor de kachel en briketten voor de barbecue.

Vijftien bedrijven

Tot op heden hebben zich vijftien partijen, waaronder de Rabobank, de schouwburg en JPR Advocaten, aangemeld voor de proef van een jaar, zegt Aldo Tuininga. Hij runt samen met Justus Bijlsma in Deventer het bedrijf Pure Africa Coffee. Beiden hopen op minimaal 30 projectdeelnemers uit te komen.

De twee brachten hun idee afgelopen voorjaar in binnen het netwerk van MKB Deventer en onder anderen directeur Marco Kok reageerde enthousiast. ,,We hebben samen met hem een plan gemaakt en zijn daarna met wel tien partijen in gesprek gegaan. Bij Cambio vonden ze het idee hartstikke tof en zij zijn onze projectpartners geworden'', aldus Tuininga.

Oesterzwammen

De inzameling en verwerking van koffieresidu is volgens hen nieuw in de wijde regio Deventer. Elders in het land, zoals in Rotterdam, gebeurt dit al wel. Daar worden onder de naam RotterZwam oesterzwammen gekweekt op koffiedik.

Bijlsma en Tuininga willen mensen in Deventer bewust maken van de mogelijkheden met restproducten. De eigenaren van Pure Africa Coffee zien zichzelf als de aanjagers van het koffieresiduproject. Zij willen ervoor zorgen dat dit een goede start krijgt. Daarna moet Cambio de regie in handen nemen.

Subsidie

Vanuit het Cleantech-programma van de Regio Stedendriehoek is een subsidie van 10.000 euro toegezegd. ,,Dat is mooi, maar als die subsidie er niet was gekomen dan waren we ook met het project doorgegaan'', zegt Tuininga.

Werkgelegenheid

Jan Willem ten Wolde, relatiebeheerder bij Cambio, ziet het koffiedikproject als een win-winsituatie. Niet alleen omdat met de koffiedrab diverse stadstuinen kunnen worden bemest, maar ook omdat de inzameling kan leiden tot een nieuwe 'werksoort' binnen Cambio. ,,Als je een jaar verder bent, hoop je dat een team van een kleine tien man van de koffieprut een heleboel leuke en winstgevende producten kan maken.''

Aanmelden

Deventer bedrijven en instellingen die willen meedoen aan het Project Deventer Koffieresidu kunnen mailen naar ando@pure-africa.com of bellen naar 0570-572277.