Nieuws Marketing

Deventer is dé vinylstad van Oost-Nederland

De verkoop van lp's trekt al enkele jaren aan. Dat is heel goed te merken in Deventer. Vinylliefhebbers kunnen in de binnenstad op zes adressen terecht. "Op vinylgebied slaag je in Deventer altijd."

Van onze redactie 7 januari 2016

Platen Muziek Platenzaak Thinkstock

Met grofweg 14.000 lp's en 8.000 singles heeft Variaworld aan de Kleine Overstraat veruit het grootste vinylaanbod in Deventer. Eigenaar Wilco de Bruin heeft een uitstekend jaar achter de rug: "Vergeleken bij 2014 is mijn vinylomzet in 2015 met wel 50 procent gestegen."

‘Helemaal los’Volgens De Bruin is het einde van de vinylopmars nog lang niet in zicht. In 2016 gaat het, zo voorspelt hij, 'helemaal los'. Van een hype mogen we van hem niet spreken. "Vinyl is nooit weggeweest, maar was een tijd lang een sleeping giant, die weer tot leven is gekomen."

Mannending Een grote meerderheid van De Bruins klanten verkiest een nieuwe lp boven een single. Dit komt door de prijsverhouding: een nieuwe single kost 9 à 12 euro, terwijl je voor een lp bij Variaworld gemiddeld 20 euro kwijt bent. Opvallend is dat de liefde voor vinyl bij oudere muziekliefhebbers vooral een mannending is, stelt De Bruin. Bij de jeugd ziet hij heel veel meiden in de platenbakken snuffelen.

Topsport Het runnen van een platenzaak (Variaworld verkoopt ook tienduizenden cd's) ziet de eigenaar als topsport. "Je reist je te barsten. Zo heb ik vorig jaar op beurzen gestaan in Milaan, Barcelona en Dresden. Afgelopen zondag hield ik een platenbeurs in Dok Zuid in Apeldoorn. Daar kwamen zevenhonderd bezoekers op af. De enige klacht die ik kreeg, was dat het te druk was. Er zaten ook veel jongeren bij."

Variaworld verkoopt alle denkbare muziekstijlen variërend van reggae tot psychedelica, van Nederpop tot hardrock en jazz.

Eretitel Even verderop in de Kleine Overstraat, bij Koning Willem (circa vijfduizend lp's; onder meer punk, indie en hardrock) zoekt Rob van den Boogaart uit Oss naar nieuwe aanwinsten op vinyl. Hij komt heel vaak naar Deventer: "Deventer is een van de weinige steden die veel te bieden hebben op het gebied van vinyl." De Ossenaar kan het weten, want hij reist continu het hele land door om vinyl (en cd's) in te kopen en weer door te verkopen. Van den Boogaart (36) houdt vooral van hard- rock, al zit er deze woensdag voorlopig alleen een hiphop-plaat in zijn tas. Volgens hem verdient de stad de eretitel: Deventer Vinylstad.

Wilco de Bruin van Variaworld kan zich hierin vinden. Hij ziet in Oost-Nederland geen enkele stad die qua vinylaanbod enigszins in de buurt komt van Deventer. "Dan moet je toch echt naar Amsterdam, Rotterdam, Breda of Groningen."In Variaworld zag de vinyl top 3 van 2015 er als volgt uit:

1. Adele - 252. Coldplay - A Head Full Of Dreams3. Paolo Nutini - Caustic Love

Foto: Thinkstock