Blog Digital marketing

Brechtje de Leij: 'Sluit online klantreis aan op zoekopdracht'

Je potentiële klant zoekt een product, hoogstwaarschijnlijk met google. Je potentiële klant maakt een keuze en dan? Dan wil je dat die potentiële klant voor jou kiest; naar jouw winkel komt of bij jou online bestelt. Brechtje de Leij legt in haar nieuwste blog uit hoe je die klantreis ook online zo makkelijk mogelijk maakt. Zodat het jouw klant wordt.

Brechtje de Leij | Raad van Advies 11 augustus 2020

Online shop pintrest google mobiel brechtje leij

Met corona als blijvertje zal ook de toename in het online winkelen een blijvertje blijken. Wat te doen als je nog geen online winkel hebt? De laatste gratis snufjes van de ‘tech reuzen’ bieden uitkomst. De klantreis van de consument begon al lang online. Consumenten surfen, zoeken, swipen en appen dat het een lieve lust is voordat ze overgaan tot een aankoop. In de meeste gevallen kochten we onze producten nog wel het liefst in een stenen winkel. De corona-lockdown heeft het online kopen versneld, óók onder de oudere doelgroep. Om als ondernemer goed in te springen op deze trend, is het handig als je je online aanwezigheid versterkt.

"Veel consumenten beginnen de klantreis met een zoekopdracht en daarom is het ideaal hierop aan te sluiten met je dienstverlening."

Brechtje de Leij, expert (mobiele) technologie en Raad van Advies

Met de nieuwste functionaliteiten van digitaal prikbord Pinterest en zoekgigant Google, kun je de consument steeds makkelijker de klantreis volledig online laten doorlopen. Google heeft om ondernemers daarmee te helpen al zijn e-commerce tools gratis beschikbaar gemaakt. De uitrol naar Nederland wordt later dit jaar verwacht. Dan kun je gratis je producten in Google Shopping zetten, worden ze gratis uitgelicht in de zoekresultaten en is ook de check-out gratis beschikbaar. Google wil zo retailers helpen met hun e-commerce activiteiten.

Winkelopties in Pinterest

Veel consumenten beginnen de klantreis met een zoekopdracht en daarom is het ideaal hierop aan te sluiten met je dienstverlening. Sociaal prikbord Pinterest heeft ondertussen zijn nieuwe winkel opties al beschikbaar gemaakt in Nederland. Pinterest wordt onder meer veel gebruikt voor inspiratie. Je pint er foto’s op als ware het een prikbord en maakt zo handige digitale moodboards. De consument gebruikt die voor ideeën voor het huis, de tuin, voor reizen of voor kleding.

Lees ook: Pieter Maarleveld (GS1): 'Verschuiving naar online verkopen is niet tijdelijk'

Pinterest heeft ook een optie ‘winkelen’ waarmee je elk product dat je mooi vindt ook daadwerkelijk kunt kopen. Pinterest tovert zo het prikbord als het ware om in een boodschappenlijstje. Voor het daadwerkelijke koopmoment is de consument vaak eerst op zoek naar inspiratie. Met deze ‘shoppable pins’ sla je een handige brug tussen de inspiratie en koopfase van de klantreis. Natuurlijk zijn er meer sociale netwerken om te ontdekken. Kies vooral eentje waar jouw doelgroep op zit en waar de brug van inspiratie naar kopen voor jou het makkelijkste is te slaan. Nu corona nog wel even blijft en het gemak van online ook door ouderen is ontdekt, wordt het belangrijker dan ooit om ook een online klantreis te bieden. Met de gratis opties van deze tech reuzen, is dat makkelijker dan ooit.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Brechtje de Leij

Digital Strategist

Brechtje de Leij is Digital Strategist voor haar bedrijf B-Digitized, schreef het boek Mobiele Eenheid en is als techexpert lid van onze Raad van Advies.