Nieuws Digital marketing

Onderzoek: 'HEMA, bol.com en G-Star dé internationale Digital Leaders'

Management- en technologieadviesbureau BearingPoint heeft de Digital Leaders van 2022 gepresenteerd. Nederland domineert de top 3 met HEMA, bol.com en G-Star, zo blijkt uit de lijst.

Van onze redactie 26 januari 2023

HEMA Utrecht

Een filiaal van HEMA in Utrecht. Foto: ANP

De analyse laat volgens BearingPoint zien dat, hoewel Nederlandse bedrijven goed scoren op digitaal vlak, de banken- en de sector consumentengoederen achterblijven. Ook hebben bedrijven het afgelopen jaar de focus verlegd naar video en social media, mogelijk door de aanscherpingen op het gebied van data en privacy.

In het jaarlijkse onderzoek van het management- en technologieadviesbureau werden dit jaar de digitale prestaties van 679 bedrijven uit 11 landen onder de loep genomen. De ranking wordt gebaseerd op scores van 0 (slecht) tot 5 (uitstekend) op 177 meetpunten in de domeinen Digital Marketing, Digital Product Experience, E-Commerce en E-CRM.

"HEMA onderscheidt zich door een uitstekende marketing op social media, waar het met name op Instagram veel volgers en interactie heeft"

BearingPoint zet HEMA bovenaan in de lijst van Digital Leaders

Net als vorig jaar scoren Nederlandse bedrijven op digitaal vlak hoog, maar is er weinig verbetering gebleken. Wel toont het jaarlijkse onderzoek een aantal nieuwe ontwikkelingen in ons land aan. Digital Marketing heeft zich sterk ontwikkeld doordat bedrijven meer focus leggen op video en social media, zoals Instagram, Twitter en YouTube. Op Affiliate Marketing en Facebook wordt juist lager gescoord, vermoedelijk door regelgeving rondom data consent (toestemming van de gebruiker voor het gebruik van zijn of haar data, red).

De lijst van Digital Leaders wordt aangevoerd door HEMA, dat een inhaalslag op gebied van Digital Marketing heeft gemaakt. Het bedrijf onderscheidt zich door een uitstekende marketing op social media, waar het met name op Instagram veel volgers en interactie heeft. Bovendien heeft HEMA een zeer goede Digital Product Experience en omnichannelstrategie. Het bedrijf scoort een 4,1 voor de service tijdens het aankoopproces, terwijl het Nederlandse gemiddelde op 2,9 ligt. Door de hoge digitale volwassenheid klimt HEMA van plaats 5 in 2021 naar de eerste plaats in 2022.

Lees ook: HEMA-franchiser Van der Weijden: 'Wij winkeliers zijn de hoeksteen van de samenleving. Niet vergeten'

G-Star en bol.com in de top: retailsector absolute winnaar in vergelijking met andere sectoren

Op de tweede en derde plaats staan bol.com en G-Star. Het laatstgenoemde bedrijf heeft dit jaar erg goed gescoord op E-Commerce, met name door de veelzijdigheid waarmee G-Star kleding presenteert op het e-commerceplatform en de support tijdens het aankoopproces.

De retailsector is absolute winnaar in vergelijking met de andere sectoren. In de FMCG-sector (Fast Moving Consumer Goods, red) is de grootste vooruitgang op digitaal vlak geboekt door Lidl, met name op het vlak van Digital Marketing en E-Commerce. Albert Heijn heeft vooral vooruitgang geboekt in E-CRM en E-Commerce. Beide supermarkten hebben de scores onder andere te danken aan een uitstekende app.

7 Nederlandse bedrijven in de Top 25

De absolute dalers zijn terug te vinden in de banken-, transport- en de sector consumentengoederen, wat vooral veroorzaakt wordt door een slechte score op E-Commerce en Digital Experience. In totaal staan er 7 Nederlandse bedrijven in de top 25. Naast HEMA (1), bol.com (2) en G-Star (3) zijn dat Wehkamp (9), Scotch&Soda (17), Lidl (22) en Coolblue (23).

Lees ook: Speel met je marketing in op de digitale slimheid van Generatie Y

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws