Podcast Aandachtstrekkers

Kun je als bedrijf succesvol zijn zonder online reviews?

Bestaat jouw onderneming over een jaar nog als je geen reviews verzamelt? Die vraag staat centraal in de twaalfde aflevering van podcastreeks Aandachtstrekkers. Veruit de meeste bedrijven hebben geen reviewstrategie en lopen daardoor achter de feiten aan. Terwijl een klantbeoordeling vragen (en krijgen) een kleine moeite is als je het slim aanpakt.

Reviews stars klant Shutterstock web

Wie als ondernemer denkt dat reviews zichzelf aandienen, komt bedrogen uit. Foto: Shutterstock

Presentatie: Michel Ariëns en Patrick Wessels 18 november 2021

Het belang van social proof valt niet te onderschatten, zo blijkt uit een anekdote van co-host Michel Ariëns aan het begin van deze uitzending: alle gelikte promofilmpjes voor zijn (inmiddels verkochte) startup The Tub Club legden het af tegen een nogal kneuterige amateurvideo van een paar jongens die genoten van hun hot tub. De identificatie met deze gebruikers trok veel anderen over de streep om ook eens zo’n buitenbadkuip te huren.

Lees ook: Aandachtstrekkers, nieuwe podcastserie over online trends

Het brengt de presentatoren van Aandachtstrekkers bij het summum van klantreacties: de online review. ,,Op het moment dat klanten ergens over gaan vertellen wordt het al gauw een stuk overtuigender dan als je zelf als zijnde WC Eend zegt dat WC Eend fantastisch is”, zegt Patrick Wessels vanuit zijn psychologische expertise. Marketeer Ariëns reageert direct: ,,Maar geloven mensen dat ook? Laatst was er op televisie een uitzending (van Rambam, red.) waaruit bleek dat je voor honderd euro gewoon twintig reviews kunt kopen.”

Eén negatieve review werkt juist positief

Restaurants die sterk afhankelijk zijn van bezorgmaaltijden willen nog wel eens nerveus worden van negatieve reviews en klanten zelfs benaderen om hun kritiek weg te halen in ruil voor korting op hun volgende bestelling. Wessels stelt deze ondernemers gerust: ,,Als je tussen 350 positieve één heel negatieve review hebt staan op je website, zeker als die niet zo heel relevant is, dan werkt dat juist verbeterend voor de ervaring die de volgende klant bij je heeft. Het geheel lijkt dan namelijk betrouwbaarder.”

"Op het moment dat klanten ergens over gaan vertellen wordt het al gauw een stuk overtuigender dan als je zelf als zijnde WC Eend zegt dat WC Eend fantastisch is"

Patrick Wessels, consumentenpsycholoog

Het valt Ariëns op dat bedrijven vaak in uitersten vervallen als het om reviews gaat: sommigen reageren werkelijk op alles (waardoor het een trucje kan worden en juist irritatie opwekt), maar wat veruit het meest voorkomt is dat bedrijven reviews over henzelf compleet negeren, ook als daarin serieuze kritiek wordt geuit. Volgens Wessels moeten ondernemers wel echt aan de slag gaan met klantbeoordelingen. ,,Probeer zo veel mogelijk reviews te verzamelen als er al een paar staan, want anders ben je heel kwetsbaar voor iemand die ineens één ster geeft in plaats van vijf. Heb je echter al 85 reviews staan, dan is een negatieve beoordeling niet direct negatief voor je merk.”

Vraag klant om review en maak het proces supersimpel

Wie als ondernemer denkt dat reviews zichzelf aandienen, komt natuurlijk bedrogen uit. Je moet er actief om vragen bij je klanten, benadrukken de presentatoren van Aandachtstrekkers. ,,Speel in op wederkerigheid”, adviseert Wessels. ,,Dat betekent: ik lever jou iets en jij hebt de behoefte om iets terug te doen voor mij. Dan is een beoordeling vragen een relatief kleine moeite, maar je moet dat proces wel echt extreem simpel maken.” Ariëns vult aan: ,,Stel die vraag ook op een leuke manier, waardoor mensen echt graag willen meewerken. Dus niet vragen of de barbecue bevalt, maar stuur mensen een tof recept en vraag wat zij zelf het liefst klaarmaken.”

Lees ook: Aandacht trekken? Zo zet jij jezelf als ondernemer in de schijnwerpers

Als klein bedrijf krijg je hiermee vermoedelijk zelfs meer gedaan dan een grote organisatie, vanwege de gunfactor. Hetzelfde geldt trouwens ook voor andere vormen van sociale bewijsvoering, zoals de vraag aan klanten om gebruiksfoto’s met jouw product in te sturen. Meer van dit soort praktische tips hoor je in deze twaalfde podcast van Aandachtstrekkers.

AANDACHTSTREKKERS

In de podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog koppelen dat aan de psychologie van de klant. En adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen.

Via deze link kun je ook eerdere afleveringen beluisteren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details