Nieuws Digital marketing

Waarom je voor je online shop niet alleen .nl moet hebben maar ook .shop

Toch eens even bij stilstaan als online ondernemer. Of eigenlijk: meer dan dat. Want je hebt een website met webwinkel maar een .NL domein of, wie over grenzen onderneemt, een .com. Is dat logisch? Zeker niet, stelt Hiro Tsukahara, CEO van GMO Registry. ,,Dit kost omzet. Een .shop-website zal onmiddellijk herkend worden als een online omgeving waar consumenten kunnen winkelen.”

Van onze redactie 17 november 2020

Shop advertorial

GMO Registry is een internationaal bedrijf dat de registratie van meerdere domeinen beheert waaronder .shop, inmiddels het nummer 1 e-commercedomein ter wereld. Een TLD wordt dat genoemd, oftewel een Top Level Domein. De e-commercemarkt is wereldwijd de afgelopen vijf jaar met meer dan 20 procent gegroeid op jaarbasis en blijft groeien. Er zijn intussen meer dan honderd miljoen websites online met domeinnamen die eindigen op .shop.

Tsukahara: ,,Niet onderschatten: een domeinnaam is tegenwoordig een krachtige marketingtool, en daar moeten ondernemers het beste uit willen halen. Door een intuïtief en gemakkelijk te onthouden domein zoals .shop te gebruiken, gaat dat lukken.”

'Kies de juiste domeinnaam die bij het bedrijf past'

,,We leven nu in een compleet andere wereld door de coronapandemie, wat versneld heeft geleid tot de verdere digitalisering van bedrijven”, vertelt Tsukahara. ,,Ooit was het voldoende voor lokaal gerichte restaurants en winkels om een ​​website met adres en telefoonnummer te hebben. Tegenwoordig hebben bedrijven naast eenvoudige websites ook e-commercefunctionaliteiten nodig om online bestellingen te kunnen verkopen of accepteren. Het is nog belangrijker geworden om de juiste domeinnaam te kiezen die bij het bedrijf past en deze dus goed vertegenwoordigt. Consumenten moeten snel en gemakkelijk kunnen zien dat retailers e-commerce aanbieden. Met een .shop-domein kunnen ze dat meteen zien. Het helpt ook om de zoekwoordkansen voor zowel merk als producten te maximaliseren.”

,,Het is erg eenvoudig meerdere webshops te starten met .shop zodra software is gekoppeld aan administratie”

Tycho Lanzaat van Tondeuse.shop

Tsukahara van GMO Registry: ,,Internetgebruikers zullen de .shop-website onmiddellijk herkennen als een plek waar ze kunnen winkelen. Voeg .shop toe aan een merknaam om de online winkelfunctie te onderscheiden van de bedrijfswebsite, of kies een algemene term om gebruikers direct te vertellen wat je verkoopt. Als zelfstandig naamwoord en als werkwoord werkt .shop gewoon goed. Het woord wordt erkend en begrepen, in vele talen en culturen over de hele wereld.”

'Net als hele internet zijn domeinen geëvolueerd'

Sinds het ontstaan van internet waren de domeinselecties jarenlang beperkt tot .com, .net en landcodedomeinen zoals .nl of .be. Net als heel het internet zijn domeinen geëvolueerd, zij het in een langzamer tempo. Als gevolg hiervan werd .shop in 2016 geïntroduceerd als het primaire e-commercedomein, en dat om tegemoet te komen aan de vraag van tal van bedrijven.

,,Ik vind de .shop-extensie leuk omdat je aan een winkel denkt én omdat het vriendelijk klinkt”

Jojanneke Leistra van Superfoodguru.shop

,,Sommigen hebben voor .shop gekozen om beter gevonden te worden op internet, terwijl anderen voor .shop hebben gekozen simpelweg omdat het de voor de hand liggende keuze is voor e-commerce. Wij werken samen met retailers van elke omvang, van Amazon tot een kleine winkels die zich richten op de lokale gemeenschap. Andere klanten zijn onder meer eBay, Apple en Nike. Al deze merken en retailers erkennen de voordelen van het hebben van een .shop-domein.”

Ook een .shop-domein registreren? Dat is eenvoudig te regelen via een van de vele hostingproviders. Op info.shop vind je er alle informatie over, plus tips en blogs over online ondernemen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

tracking pixel
tracking pixel
tracking pixel