Nieuws Marketing

Diversiteit op Outdoor Food Festival Zwolle

In de Stentor: Van asperges tot bier en pasta: aan diversiteit van producten geen gebrek op eerste Outdoor Food Festival in Zwolle.

Luuk Sporrel | Foto: Pedro Sluiter 2 mei 2016

Haring foodtruck zwolle festival

'Ik wil graag nog een stukje", stelt een klant van Lisa Pol. Hij wijst op één van de glazen schalen vol brownies die op haar foodtruck 'Jantjes Lief' staan. De Zwolse heeft het zondag maar druk tijdens het eerste Outdoor Food Festival in het Eiland in Zwolle, vertelt ze.

FoodtrucksDe straat staat vol met een rij aan kraampjes met streekproducten en zogenoemde foodtrucks. Het zijn omgebouwde auto's, caravans, busjes en - in het geval van Pol - een oude bakfiets. In de trucks kan eten worden gemaakt of verkocht. Boven de bak van de fiets heeft Pol een dakje gemaakt waaraan een paar plantjes hangen. Ook op het zadel van het voertuig staat een bakje met viooltjes, aan het stuur bungelt een houten snijplankje. En hoewel het chroom niet meer blinkt en de ketting bruin van de roest is, kan het voertuig nog wel rijden, verzekert Pol.

Regionaal"Ik doe er alles op wat ik zelf lekker vind", vertrouwt ze een andere klant toe. Veel van haar ingrediënten komen uit de regio, beweert Pol. "Ik koop al mijn fruit voor smoothies (vruchtendrankjes, red.) op de markt in Zwolle." En dat is waar het kleinschalige festival dat georganiseerd werd door De Buurman en Pistache Mixstore op mikt: de bezoekers kennis laten maken met streek-producten en smakelijke hapjes.

DiversiteitDat gezorgd is voor een grote diversiteit, is een zekerheid: van asperges tot bier en pasta: voor ieder is er iets te smullen bij. "Het draait ook om de gezelligheid en de beleving", vertelt palingroker Geert Wolbers uit Hardenberg.

En dat gaat volgens hem helemaal prima. Alleen het plaatsen van de kraampjes was wat problematisch. "De straat is een beetje smal."

RookwolkAls Wolbers zijn manshoge droogoven opent om de spiesen met paling er uit te tillen, ontsnapt een rookwolk die zich met de overheersende barbecuegeur van de 'car-beque' van Vincent van Benthem mengt. In de achterbak van een Cadillac heeft Benthem een barbecue gebouwd. Het vuur likt gretig aan de halve kip en de hamburger die erop liggen.

ConcurrentieEven verderop staat de paarse foodtruck 'Habibi'. "Een Peugeot uit 1977", vertelt Yamna Bounaanaa vanachter de toonbank vanwaar ze haar Arabische hapjes verkoopt. Het is voor het eerst dat de Amersfoortse met haar truck op een foodfestival staat. "Het is een leuke sfeer", vindt Bounaanaa. "Het kwam niet zo snel op gang, maar je ziet wel dat het nu echt drukker wordt. Wij gaan Zwolle veroveren", zegt ze zelfverzekerd.

Maar of dat gaat lukken met de stevige concurrentie, moet ze nog bewijzen.