Nieuws Marketing
Donkere Koornbeurs is straks hip restaurant
"Ooit openen we ons eigen restaurant", zeiden ze. En de culinaire droom van drie jonge Delftenaren komt uit, als eind deze maand De Centrale opengaat, schrijft het AD.
Nieuwsgierige voorbijgangers proberen alvast bij de Koornbeurs naar binnen te gluren. Al maanden wordt er flink verbouwd in het monument, maar velen weten nog niet precies wat er met het gebouw aan de Voldersgracht gaat gebeuren. Op de ietwat verzakte traptreden zit Sjaak Borsboom (29) in de zon. Hij is de nieuwe eigenaar van de middelste verdieping. Hij groet voorbijlopende buren, die hem inmiddels bij naam kennen. Tien jaar geleden feestte hij hier zelf nog tot in de kleine uurtjes. "Gasten die ik uit die tijd ken, hebben al laten weten terug te komen." Want nu opent hij er, samen met zijn broer Thijs (28) en beste vriend Daan (29), zijn eerste restaurant: De Centrale. "Vroeger zei ik al tegen hen: ‘ooit openen we ons eigen restaurant. Het wordt een grand café met gigantisch goed eten. Ik vind het een enorme kans op één van de mooiste plekken van Delft."Professionals Over drie weken is het zover, maar nu is het nog een stoffig, rommelig gebeuren. Vrienden en familie zijn aan het stuccen, verven, zagen, schuren en schoonmaken. "We hebben een paar professionals ingehuurd, verder alleen bekenden. Zo maken onze moeders pannen soep voor de lunch."De klussers zingen en maken grappen over en weer, maar er moet vooral keihard worden doorgewerkt. "Vergis je niet, het was meer dan kauwgom van de vloer schrobben", zegt Sjaak. "Er stonden schotten en wanden die de ruimte heel donker maakten. Nu zijn alle ramen weer zichtbaar, wat het monumentale karakter accentueert. Verder zijn twee betonnen barren gegoten, twee podia gebouwd, is er meubilair in elkaar gelast en een balustrade gemaakt en is er een extra trap neergezet. Zo kunnen gasten direct naar het loungegedeelte boven. Daar hebben we nog een klein podium, op de tap pilsjes van lokale brouwerijen, een wijn- en cocktailkaart en borrelhapjes. Beneden is een groter podium voor onder meer muziek en theater."Horeca-ervaring Sjaaks eerste horeca-ervaring deed hij op in de zaak van zijn ouders, Cafe du Midi in Delfgauw. Bekend werd hij als schrijver van het kookboek De Gastrovan. Daarvoor reisde hij met twee andere jonge koks met een oude camper door Europa om te koken met streekproducten. "Daar heb ik het vak echt geleerd. En bovendien heb ik veel inspiratie en ideeën mee teruggenomen."Die worden straks gebruikt in De Centrale, waar ook de streek gaat floreren. "Ik zou gek zijn om kaas uit Frankrijk te halen, terwijl er schitterende kazen uit Midden-Delfland komen. De Centrale wordt gedragen door samenwerkingen uit de buurt."