Nieuws Marketing

Doorsteek dwars door café

Dwars door Café Touché mogen bezoekers van Arnhem volgende maand naar de Korenmarkt lopen. Kroegeigenaar Arjen van Kempen zet voor het eerst ook de achterdeuren aan het Nieuwe Plein open. "Ik hoop zo te bewijzen dat er behoefte bestaat aan een doorsteek van de Korenmarkt naar Station Arnhem Centraal. Ik gok in het begin op veertig tot tachtig mensen per dag die door ons café lopen", zegt hij. Van Kempen gaat turven hoeveel passanten hier gebruik van maken, schrijft De Gelderlander.

Berrie van Helden | Foto's: Rolf Hensel 8 maart 2016

Doorgangkorenmarkt

Om de aandacht te vestigen op de kunstmatige doorgang, maakt hij aan het Nieuwe Plein een uitnodigend terras met verrijdbare plantenbakken, een bord met een pijl dat aan de ene kant verwijst naar het station en aan de andere kant naar de Korenmarkt. "Er wordt al jaren gepraat over een doorbraak van de Korenmarkt naar het station, maar er gebeurt niets. Ik heb daar genoeg van. Wij gooien de achterzijde open. Mensen mogen zonder dat ze een consumptie gebruiken ons café als doorsteek gebruiken. Ik hoop dat ze iets nuttigen of een keer terugkomen, maar dat is niet het doel. Het kost mij geld voor extra personeel. Het zij zo. Ik wil bewijzen dat een doorsteek gewenst is."

Veel ondernemers op de Korenmarkt snakken naar een fysieke doorbraak op de plaats van het vroegere feestcafé Woody's Roadhouse. Dat staat te verpieteren naast het duopand waarin behalve Touché vroeger ook het Japanse restaurant Sakura was gevestigd.

"Bij een doorbraak zou je vanaf het station kunnen zien waar de Korenmarkt ligt. De dramatische aanblik van afgebladderde en bekladde muren aan het Nieuwe Plein nodigt nu niet uit het plein over te steken", zegt Van Kempen. Een jaar geleden nam hij de kroeg op de Korenmarkt over. Vanaf dat moment heeft hij geprobeerd bierbrouwer Inbev ervan te overtuigen dat het duopand opgeknapt moest worden. "Gelukkig heeft de brouwer nu geluisterd."

Aan de Korenmarktzijde zijn de werkzaamheden afgerond. De schilder is nu druk bezig het pand aan de kant van het Nieuwe Plein toonbaar te maken. "Ik begrijp alleen niet dat hij niet het pand van Woody's mag opknappen. Dat ziet er nog verwaarloosder uit." De verwachting is dat de werkzaamheden aan het duopand eind deze maand zijn afgerond. "In april beginnen we bij wijze van experiment met de doorsteek. De terrasvergunning is onderweg."

Van Kempen moet op grond van de vergunning een extra personeelslid aantrekken. Die moet het terras aan de achterzijde bedienen en controleren. Van Kempen schat dat er plek is voor veertig tafeltjes. Het terras is volgens hem goed zichtbaar vanaf het station. "Dat moet mensen trekken. Op deze manier komt er op het Nieuwe Plein en achter het filmhuis meer leven in de brouwerij. Veel mensen denken dat het hier doodloopt. Ze gaan niet verder. Dat hopen wij nu te ondervangen."