Nieuws Marketing

Dordt wórdt drie dagen de kerstmarkt

Honderdduizenden mensen schuifelen vanaf morgen weer door de straten van het centrum van Dordrecht. Het drukstbezochte evenement van de regio barst weer los: de Dordtse kerstmarkt. Dat schrijft het AD.

Christiaan Doolaard | Foto: ANP 15 december 2016

Kerstmarkt 1065

Over het treinverkeer tijdens de kerstmarkt wil Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing, het liever niet meer hebben. Uitgerekend tijdens het drukstbezochte Dordtse evenement van het jaar legt spoorbeheerder ProRail het treinverkeer van en naar Rotterdam plat vanwege werkzaamheden. ,,Het blijft goed bereikbaar, er is een goede alternatieve verbinding met snelbussen, maar zulke drempels zijn nooit fijn", zegt Baaij, die verrast werd door het schrappen van de treinen. ,,Ik hoop dat het geen effect heeft. Maar genoeg daarover."

Of de treinen nou rijden of niet, druk wordt het ongetwijfeld. De straten stromen vol met mensen die struinen door de in kerstsfeer gehulde straten, langs kramen en muzikanten. Tegenwoordig trekt de kerstmarkt meer dan 350.000 bezoekers en is daarmee de drukste en grootste van Nederland. Baaij weet wel waarom al die mensen elk jaar weer naar Dordrecht afreizen. Het succes is volgens hem samen te vatten in drie punten. ,,Eén: heel simpel, wij waren eerder dan de rest. Dit is de 17de of 18de editie. We hebben een lange tijd gehad om een naam op te bouwen. Twee: we hebben hard gewerkt aan de reputatie. Tegenwoordig wordt de kerstmarkt in één adem de grootste én sfeervolste kerstmarkt genoemd."

Groot verschil

Dordrecht Marketing nam in 2007 het stokje over van de winkeliers op de Voorstraat-West, toen de markt elk jaar steeds verder uit zijn jasje begon te scheuren. Sindsdien is de kerstmarkt nog veel harder gegroeid en veranderd. Dat ging geleidelijk, volgens Baaij. ,,Maar als je nog eens over de markt van 2007 mag lopen en daarna over die van 2016, zie je een heel groot verschil."

Sindsdien is het parcours gewijzigd en uitgebreid naar de Nieuwe Haven, is de focus meer op de markt gaan liggen in plaats van podia met optredens. ,,In plaats daarvan zijn er nu meer straatartiesten, die zag je negen jaar geleden niet." Daarnaast is volgens Baaij het karakter van de horeca erg veranderd. Zo heeft Dordrecht Marketing cateraar Fles & Mes ingeschakeld en is de organisatie de samenwerking aangegaan met Dordtse horeca. ,,We willen niet alleen maar friet en beenham. En we willen geen koffie, maar cappuccino en dan ook goede cappuccino." Dit jaar staan voor het eerst foodtrucks op de Houttuinen. ,,Leuk, niet heel origineel natuurlijk, maar het is een mooie plek om even te zitten en een rustmoment te nemen."

Grote Markt

Een andere verandering is dat de het Dordtse Pluk de Markt dit jaar niet op de Grote Markt staat. ,,De Grote Markt is natuurlijk niet het mooiste plekje van de binnenstad, maar Pluk de Markt maakte er altijd toch iets moois van. Dit jaar hadden ze er helaas geen tijd voor." In plaats daarvan staat daar nu kindercircus Cirque Moustache en een kermispleintje met ouderwetse spelletjes.

Maar aan een succesformule moet niet te veel gesleuteld worden. Zo zijn er elementen die niet zo snel uit beeld zullen verdwijnen. De levende kerststal in de Grotekerkstuin bijvoorbeeld. ,,En de bekende christmas sing-a-long op het Stadhuisplein. Als daar aan wordt gezeten, gaat de directeur van Dordrecht Marketing dwarsliggen", zegt hij grijnzend. ,,Dat vind ik zo'n fantastisch moment. Er ontstaat een saamhorigheid als je daar met zijn allen aan het zingen bent."

Unieke sfeer

Alles bij elkaar zorgt volgens Baaij voor een unieke sfeer in het oude hart van Dordrecht. Dat is ook zijn derde punt. ,,Deze kerstmarkt is heel bijzonder qua opzet. In Duitsland of Engeland is een kerstmarkt een ingericht plein of aangeklede hal, hier verandert de hele binnenstad. We zijn geen kerstmarkt, we wórden drie dagen een kerstmarkt." Dat is ook de reden dat het evenement maar drie dagen kan duren en geen weken, zoals elders wel gebeurt. ,,Het is zo ingrijpend voor de stad."

Een langere kerstmarkt is volgens Baaij dus niet nodig, wel zijn er ambities voor volgende edities, al wil hij daar niet veel over kwijt. ,,Er zijn meer ambities en ideeën dan geld. We moeten elk jaar weer kijken hoe het er financieel voor staat. Maar het zou leuk zijn als we het op sommige plekken nóg leuker kunnen aankleden."

Gerelateerde artikelen:

Kerstmarkt Dordrecht: de grootste van het land