Nieuws Marketing

Wellicht de laatste keer Drakenbootfestival

Was het de laatste keer dat het Drakenbootfestival in het hartje van Apeldoorn werd gehouden? Organisator Eric-Jan Westen hoopt nog steeds van niet, schrijft De Stentor.

Gep Leeflang | Foto: Maarten Sprangh 27 juni 2016

Drakenbootfestivalheader

Mannen met paarse pruiken en iets te witte benen banjeren stoer naar de kanaaloever. Met veel kabaal stappen ze in een boot. Even later roeien ze of hun leven er vanaf hangt. Het is het Drakenbootfestival in optima forma. Even het gevoel topsport te bedrijven, daarna uitpuffen met een pilsje in de hand, in afwachting van de volgende krachtsinspanning.

Twaalf jaarNa de vrijdagse concertavond met zesduizend bezoekers (BLØF, Dotan, Rondé) is het een weekend lang feest op de kanaaloevers. Luid toegeschreeuwd door je achterban, twee concurrenten achter je laten... En voor de zekerheid ook zelf maar een boel kabaal maken. Op de kant is de hilariteit groot. Het festival is na twaalf jaar vrijwel niet meer weg te denken uit Apeldoorn. Leek het tijdens de crisisjaren ondenkbaar dat woningbouwplannen voor het Havenpark nog uit de kast zouden komen, inmiddels raakte dat proces in een stroomversnelling en houdt de organisatie er serieus rekening mee al volgend jaar niet meer op de centrumlocatie terecht te kunnen.

Plannen„We wisten dat dit een keer zou komen en moesten iets bedenken voor als dat in 2021 zou gebeuren”, zegt organisator Eric-JanWesten. „Helaas zijn de plannen heel concreet. Het lijkt er nu op dat het september volgend jaar gaat gebeuren. Dan zouden wij dus nog één jaar hebben. Maar misschien beginnen ze al eerder met het ouwrijp maken. Dan is dit de laatste keer geweest.”

Twee futen bewegen zich stoïcijns door de rietkraag, terwijl voortgestuwd door ritmisch getrommel drie boten langssnellen. Al snel zijn de boten voorbij en hebben de watervogels het rijk weer voor zichzelf. Eric-Jan Westen heeft er geen oog voor. Deze week is hij de duizendpoot die zorgt dat alles op z’n plek valt. „Ik hoop”, zegt hij, „dat we hier volgend jaar nog een keertje terecht kunnen. We hebben al wel verschillende gesprekken gehad over de beoogde nieuwe plek.”

Nieuwe locatieDat is het terrein naast de Zwitsal. „We hebben al tekeningen van hoe het er daar uit kan zien”, zegtWesten. „Voordat we daar terecht kunnen zal echter wel de verbinding van het water met de oever verbeterd moeten worden. Door de bomen die er nu staan, is het op dit moment nog niet geschikt.”

Het kanaal is op die plek wel een stuk minder breed. Dat betekent dat drie boten naast elkaar niet meer kan. „Maar het is daar wel lang genoeg om twee heats van twee tegelijk te houden. Je moet dat soort oplossingen zoeken. En ik hoop dat die er op tijd zijn. Het zou jammer zijn als we na zo’n lange weg hier weer een streep door moeten zetten.”

Pieter Mulder heeft dat gevoel ook. Van de twaalf keer was hij met Mulder Connect maar liefst elf keer van de partij. Deze keer trekt hij een pijnlijk gezicht. Bij het verlaten van de boot zorgde een beweeglijke steiger ervoor dat hij z’n stap net iets te groot werd. „Een oude voetbalblessure speelt nu weer op...”

Concert Het Drakenbootfestival mag als topevenement niet verloren gaan voor Apeldoorn, vindt Pieter Mulder. „Ik hoop ieder jaar dat er genoeg mensen naar het concert komen en dat er genoeg teams inschrijven”, bekent hij. „Als de organisatie niet uit de kosten komt, moet je immers vrezen voor de toekomst. Ik hoop dat het goed komt met de nieuwe locatie. Ik houd mijn hart echter vast. Zo mooi als hier krijg je het nooit meer.”

Gerelateerd artikel:

De ondernemers achter het drakenbootfestival