Nieuws Marketing

Nieuw begin: van pakketbezorger naar uitbater van theetuin in Kattendijke

Met een wagen vol pakketpost doorkruiste Janneke Hamelink (54) uit Kattendijke jarenlang Noord- en Zuid-Beveland. Nu bestiert ze een theetuin.

Paula Koster | Foto: Marcelle Davidse 27 september 2016

Theetuin van Janneke Hamelink Marcelle Davidse

"In de tijd dat de catalogi van bedrijven als Wehkamp, Neckermann en ECI nog met een doffe dreun op de mat vielen, begon ik als koerier. Vier dagen per week reed ik op mijn gemak mijn bestelroute. Van gps had nog niemand gehoord, alle adressen vogelde ik zelf uit. Aanvankelijk was ik nog regelmatig de weg kwijt; ik heb nog nooit zoveel gevloekt als toen. Maar van lieverlee kende ik Noord- en Zuid-Beveland als mijn broekzak. De vrijheid die ik had, beviel me opperbest. Werken binnen vier muren, op kantoor? Mij niet gezien!

Online

De opkomst van het o zo handige internet maakte mijn werk er niet gemakkelijker op. Praktisch alles kwam online te koop en pakketten die aanvankelijk maximaal 15 kilo mochten wegen, werden groter en zwaarder.Ik kreeg last van mijn pols en dat werd met het stelselmatig in en uit de auto tillen van bijvoorbeeld magnetronovens en dozen wijn alleen maar erger. Drie keer ben ik geopereerd, maar dat loste mijn gezondheidsklachten niet op. Ik besloot niet nog een vierde keer onder het mes te gaan en kon niets anders doen dan mijn werk als koerier opgeven.''

Regenwoud

,,Daar zat ik dan, hele dagen thuis, in Kattendijke. Gelukkig kon ik nog wel wat in mijn tuin rommelen. Mijn vriend en ik hebben een grote tuin aangelegd met bamboe en andere soorten exotische planten. Onze inspiratiebron waren onze reizen naar verre, tropische oorden. Al die kleuren en geuren, en het majestueuze van het onbedorven regenwoud, daar zijn we weg van. Op een dag stelden we onze tuin open voor het publiek, zodat ook anderen ervan konden genieten. Onder een afdakje serveerde ik drankjes en zelfgemaakt tropisch gebak. Het regende complimentjes en ik had er zoveel lol in dat we besloten een theetuin te openen. We verbouwden onze oude schuur tot theepaviljoen, om ook bij minder goed weer een high tea te kunnen serveren.

Elke dag genieten

Helemaal zonder slag of stoot ging dat niet, want mijn vriend viel tijdens het klussen door het dak en brak daarbij zijn elleboog. Maar we zetten door en het werd steeds leuker. Op verschillende plekken in de tuin creëerden we hoekjes; in de zon, op een schaduwrijk plekje - voor elk wat wils. In juni 2015 ging De Bamboemonnik open - we zitten aan de Monnikendijk, vandaar - en de theetuin liep meteen als een trein. Ik kan mijn ei er geweldig goed in kwijt en hoor alleen maar positieve geluiden van onze gasten. Het is genieten, elke dag weer."