Nieuws Marketing

Eigenaren Sauna Swoll bang voor gluurders bij aanleg viaduct

ZWOLLE - Tiemen van der Kolk, samen met zijn vrouw Minoes en haar zus Esther eigenaar van Sauna Swoll nabij het Zwolse Wijthmen, is niet boos, maar wel teleurgesteld. Hij stak 'ettelijke miljoenen' in een flinke verbouwing van zijn sauna, waar bezoekers optimaal - en in hun adamskostuum - tot rust kunnen komen. De bouw van een nieuwe afslag van de nabijgelegen N35 gooit roet in het eten: automobilisten kunnen straks vanaf de eerste rang de tuin inkijken, vreest de saunabaas.

Van onze redactie 20 januari 2016

Sauna Swoll Tiemen en Milous vander Kolk Frans Paalman

Het plan voor het viaduct speelt al jaren, maar wordt steeds concreter. Ideaal voor de bereikbaarheid van de sauna, maar ook zeker voor glurende weggebruikers. "Begrijp me niet verkeerd, we hebben alle begrip voor de maatregelen die Rijkswaterstaat wil treffen om de bereikbaarheid van Zwolle en Wijthmen te verbeteren", zegt Tiemen van der Kolk (54), wandelend door de saunatuin.

Beleving"Maar doe dat dan op een zo min mogelijk belastende manier voor de omgeving. Het viaduct ligt straks enkele meters van ons terrein af en vanaf het hoogste punt van het talud kijken vrachtwagenchauffeurs zo onze tuin in. Uiteindelijk komen er nog bomen tussen ons en de weg, maar we zijn bang dat de beleving bij onze bezoekers verloren gaat. Als de gasten het gevoel hebben dat ze bekeken worden, dan gaat dat ten koste van hun veilige en ontspannen gevoel. En dat zou schandalig zijn."

VoordelenToch moet Van der Kolk ook toegeven dat de aanleg van de nieuwe afrit ook voordelen kan hebben voor de sauna. "Ik denk dat het voor onze bereikbaarheid positief uit kan pakken", zegt de ondernemer. "We krijgen nu nog wel eens klanten die toegeven dat ze geen idee hadden dat we op deze plek zitten. Dat gaat denk ik veranderen. Het vervelendst vind ik de bouwperiode en de overlast die de aanleg met zich meebrengt."

TunnelMaandag zei Van der Kolk tijdens een zitting van de Raad van State het niet eens te zijn met het huidige plan. "Het zou beter zijn als Rijkswaterstaat zou kiezen voor een tunnel onder de N35 door, zodat het landschap grotendeels onaangetast blijft. Maar die kans schat ik niet hoog in. Over een week of twaalf weten we het."

Foto: Tiemen van der Kolk en zijn vrouw Minoes. (Frans Paalman)