Nieuws Marketing
Farwick Groenspecialisten blijft doorgaan met innovatieve, duurzame oplossingen
Het familiebedrijf is honderdtwintig jaar jong en het eerste hoveniersbedrijf in Nederland dat het predicaat Hofleverancier mag voeren. Zo’n koninklijke erkenning van je vakmanschap is mooi, maar het betekent allerminst dat je op je lauweren kunt gaan rusten. Als je als bedrijf wilt groeien, moet je voorop lopen. Deel 3 in de serie Twente Duurzaam.

“Ons bedrijf levert groene diensten,” vertelt directeur Han Farwick van Farwick Groenspecialisten. “Dat is natuurlijk al een duurzaam product, maar wij houden ons ook intensief bezig met een aantal specialisaties die daarop zijn toegespitst. Naast de reguliere werkzaamheden ten aanzien van groenvoorziening, boomverzorging, particuliere tuinen en infra houden wij ons bezig met de ‘begroening’ van de buitenschil van gebouwen en woningen, door middel van groene daken en gevels. Een met planten begroeid dak is vaak niet zichtbaar, maar een met planten begroeide gevel valt op. In beide gevallen stimuleert het de biodiversiteit en het heeft, zeker wat de gevels betreft, een fraaie uitstraling.”
Polderdak en SolarGroendakMaar het doet meer. Het fenomeen groene daken, dat we al zo’n twintig jaar kennen, heeft net als de gevels niet alleen een esthetische functie, maar een toegevoegde waarde door de isolerende werking (met name in de zomer), het vasthouden en bufferen van regenwater, de bescherming tegen warmte en kou, geluidsisolatie en de verhoging van de levensduur van de daken. Nu hoosbuien heftiger worden en de riolen steeds vaker het overtollige water niet meer aankunnen, levert de keuze voor een groen dak veel meer op dan een mooi plaatje. “De innovatie op het gebied van groendaken gaat onverminderd door,” legt Farwick uit. “Zoals het Polderdak; een dak-vegetatiesysteem, waarbij een stuwingsregelaar in de hemelwaterafvoeren het regenwater vertraagd laat afvoeren, op basis van te verwachten lokale neerslag. Hierbij wordt, vlak voordat er een hoosbui aankomt, een sluisje neergelaten dat het teveel aan water loost, waarbij gebruik gemaakt wordt van een automatisch systeem dat weersveranderingen signaleert.
SolarGroendakEen andere innovatie is het SolarGroendak, een combinatie van dak-begroeiing en PV-panelen. Het vergt geen moeilijke bouwtechnische constructies en daarnaast hebben de zonnepanelen een hogere energieopbrengst. Het is vernieuwend en duurzaam en het is dé oplossing voor de stedelijke omgeving. Een combinatie van een Polderdak en een SolarGroendak kan ook; een opeenstapeling van innovatieve, duurzame oplossingen levert dubbel rendement op.”
Natuurlijk gezuiverd zwemwater“Naast de groene daken en gevels heeft ook de natuurlijke zwemvijver een grote toekomst,” aldus Farwick. “In het buitenland kennen ze dit type baden al enkele decennia , maar in Nederland is het relatief onbekend. De natuurbaden hebben een volledig biologisch zuiveringssysteem, dat bestaat uit speciale grindsoorten en planten. Die halen het fosfaat uit het water, waardoor algen en andere organismen geen kans krijgen. Het zwemwater is dan ook kraakhelder. Een zwemvijver kan bestaan uit een geïntegreerd bassin, waarbij zwemgedeelte en regeneratiezone optisch in elkaar overvloeien, of uit een systeem, waarbij het zwembad en het regeneratiegedeelte gescheiden zijn in twee losse baden.
Landal GreenParks"Landal GreenParks in Orvelte heeft dit systeem als semi-openbaar zwembad als eerste toegepast in Nederland. Bij de aanleg hebben wij met elkaar een bouwteam geformeerd en ook heel transparant gecommuniceerd naar de provincie Drenthe. Zij konden meekijken en dat werkt wellicht als stimulans voor andere overheden. Landal GreenParks is in ieder geval een geweldige ambassadeur voor ons. Het past helemaal in hun strategie en ze zijn laaiend enthousiast. Daarmee is de weg vrij om het toe te passen voor hotels, campings, bungalowparken en recreatiegebieden. Deze natuurbaden zijn groen, energiezuinig, passen in de natuur en de onderhoudskosten zijn beduidend lager dan traditionele, door chemie gezuiverde, zwembaden. Daarbij verwacht ik dat chloor in de toekomst verboden wordt.”
U-spaceHan Farwick: “Ook de ontwikkeling van U-Space is een concept, waar we trots op zijn. Het is een multifunctioneel en uiterst comfortabel tuinhuis, dat eenvoudigweg overal te plaatsen en weer weg te halen is. Het is vervaardigd van duurzame materialen en voorzien van sedum vegetatie op het dak. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als thuiskantoor, voor studerende kinderen en logees, maar ook voor mantelzorg of als loungeplek achter in de tuin.”
Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.
> Lees meer over het Business Festival
In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:
> De mens is uitgangspunt bij Leerkes Lichtconcepten
> Kunststofproducent Herikon: Afval wordt grondstof voor rubber