Nieuws Marketing

Felle concurrentie nekt ZZP'er

Ingrid Willems | Infographic: Anke Arts 21 januari 2016

Felleconcurrentienektzzp1065

Terwijl het aantal faillissementen vorig jaar fors afnam, is het aantal bedrijven dat stopt nog steeds hoog. Vooral ZZP'ers zetten er een punt achter, bericht De Stentor donderdag.

Een ZZP'er moet van goeden huize komen om een boterham te verdienen met zijn onderneming. Met name in het segment zakelijke dienstverlening is de concurrentie moordend. Dat is volgens de Kamer van Koophandel (KvK) de reden dat veel ZZP'ers vorig jaar zijn gestopt. Volgens de organisatie bestond zo'n driekwart van de in 2015 gestopte bedrijven uit deze zelfstandigen zonder personeel. Bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf besloegen het overblijvende kwart.

UitschrijvingenVorig jaar zijn er in ons land 102.610 bedrijven uit het handelsregister geschreven; slechts 1 procent minder dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers deze week door de KvK gepresenteerd.

De bedrijven in het verspreidingsgebied van de Stentor doen het, in vergelijking met het landelijke cijfer, iets beter. In totaal verdwenen er in dit gebied 7634 ondernemingen, tegen 7802 in 2015, een afname van 2,2 procent. Ook het faillissementscijfer steekt met een daling van 31 procent gunstig af ten opzichte van het landelijke beeld, dat een afname noteert van 25,5 procent.

Hoewel de KvK de reden van opheffing niet in het handelsregister registreert, verklaart de organisatie dat met name ZZP'ers verantwoordelijk zijn voor het grote aantal bedrijfsopheffingen. Een kwart van die groep was actief in zakelijke dienstverlening en kon het vanwege de moordende concurrentie niet bolwerken. KvK-woordvoerder Joyce Philippart: "Door die concurrentie was het voor veel zelfstandigen niet langer verantwoord als ondernemer door te gaan. In deze groep zitten overigens ook ondernemers van wie wij het ondernemerschap in opdracht van de belastingdienst moesten opheffen."

Concurrentie, vergrijzing, internetDe gestopte bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf bevonden zich volgens de KvK vooral in detailhandel en horeca. "Concurrentie, internet, vergrijzing, geen opvolging, hoge kosten; dat zijn allemaal oorzaken van een instabiele sector met een hoge graad aan verschuivingen."

Vijf tips van het Ondernemershuis voor ZZP'ers

1. Zorg voor onderscheidend vermogen. Werk vanuit de vraag van klanten. Los het probleem van je klant op in plaats van uit te gaan van je eigen lumineuze idee. Lever een bijzondere dienst of product, waar vraag naar is. Alleen vanuit je eigen aanbod redeneren levert te weinig resultaat.

2. Kijk vooruit en stuur planmatig op het vasthouden en/of vergroten van omzet. Plan je acquisitie-inspanning met oog op lange termijn.

3. Houd rekening met financiële speelruimte. Zorg zelf voor financiële zekerheid, om ook in mindere tijden voort te kunnen gaan. Daarmee kun je tijdelijke arbeidsongeschiktheid opvangen en heb je voldoende in huis om de belasting te betalen.

4. Werk samen. Werk in een netwerk van professionals met elkaar aanvullende kennis en kunde. Werk aan een gezamenlijk (overkoepelend) merk.

5. Spreid risico's. Zorg voor meerdere opdrachtgevers, om te voorkomen dat het wegvallen van die ene grote opdrachtgever leidt tot financiële problemen.