Nieuws Marketing

Fijnproeven op festivals: bezoekers willen meer dan bier en fris

Met het veranderende festivallandschap wordt ook de bezoeker kritischer. Het aanbod aan eten en drinken geeft ze keuzes. Dat de feestvierder fijnproever is geworden, merkt ook Chris Verstappen met zijn mobiele wijnbar. De Stentor sprak met hem.

Van onze redactie 15 augustus 2016

Chris Verstappen

Chris Verstappen van de Zwolse wijnzaak Hier en Daar staat geregeld met een mobiele wijnbar op festivals. Volgens hem loopt drank juist achter bij alle ontwikkelingen rondom festivals. „De vraag op festivals is al jaren diversiteit. Dat uitte zich door de jaren heen als eerste in het programma. Van alleen muziek, naar theater, entertainment, meerdere podia, verschillende podia tot geheel verschillende festivals. Deze diversiteit is uiteraard niet achter gebleven in de randprogrammering zoals ik food en drinks graag noem, en voor de totaalbeleving zorgen."

Verdienmodel

De ruimere keus aan eten komt in de ogen van Verstappen door de 'bewustwordings- en duurzaamheidsgolf die nu enige tijd gaande is'. „Dranken kunnen hier dus niet bij achter blijven, zou je zeggen. Maar dat doen ze wel. Een van de redenen dat wij onze wijnbar moeilijk op festivals krijgen, is vanwege het verdienmodel dat festivals nodig hebben. Bars worden dus gerund door de festivals, die inkoop zo laag mogelijk houden in combinatie met sponsoring of ander soort contracten. Andere dranken zijn dus niet snel welkom. Naast wijn voeren we al enkele jaren een specialty coffee bar op festivals, er is duidelijk vraag naar zo'n specifiek product. Grappig genoeg concurreert koffie vaak weinig met de bars, zodat hiervoor wel mogelijkheden zijn."

Foto: Frans Paalman