Nieuws Marketing

Gat V&D is nog lang niet gevuld

Een halfjaar na het bankroet van V&D hebben slechts 26 van de 63 panden een permanente huurder gevonden. Dat blijkt uit een grote inventarisatie van het AD.

David Bremmer 12 juli 2016

Vend strippen 1065

Alsof de jackpot gevallen was, zo voelt het in Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle. Het Canadese Hudson's Bay Company maakte gisteren bekend dat deze zeven steden in 2017 een vestiging van het luxe warenhuis krijgen. ,,Mooi nieuws voor Leiden", twitterde een jubelende wethouder binnenstad Robert Strijk. Net als zijn collega's is hij verlost van een molensteen om de nek: een publiekstrekker vinden voor zijn stadshart dat sinds V&D's bankroet een stuk leger is.

In totaal heeft Hudson's nu elf filialen aangekondigd met 141.800 vierkante meter winkelruimte. Eerder maakten de Canadezen al bekend in Amsterdam twee vestigingen te openen (Rokin en Kalvertoren), net als in Breda en Tilburg.

Overige steden

Maar hoe zit het met de 52 panden in de 49 overige steden van wijlen V&D? Het beeld is nog weinig positief, leert een rondgang langs centrummanagers, vastgoedontwikkelaars en huurbazen. In 33 steden is een nieuwe verhuurder ver weg. Veelal gaat het om kleinere steden zoals Alphen aan den Rijn, Bergen op Zoom, Doetinchem, Goes, Gorinchem, Naaldwijk, Oss, Rijswijk, Sittard en Veenendaal.

In 26 steden, vooral de grote(re) ziet het er wél goed uit. Naast de 11 al genoemde filialen trekt Hudson's Bay vrijwel zeker in de V&D-panden te Almere, Amstelveen, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam. Maar andere ketens springen ook in het gat. Zo opent outdoor-megastore Topshelf in Arnhem, Groningen, en Nijmegen. Modeketen ZARA huurt de V&D's in Leeuwarden en Zaandam. H&M komt naar Deventer en Hellevoetsluis, Albert Heijn naar Purmerend en Primark huurt vrijwel zeker de helft van de V&D in Utrecht, Hoog Catharijne. In de Haagse V&D komt naast Hudson's ook Decathlon, modeketen Stradivarius en super Jumbo. Naast de 26 succesvolle gemeenten zijn er vergevorderde gesprekken in Gouda, Leidschendam en Hengelo met een kandidaat-huurder.

Pijn

Om de pijn te verzachten, hebben zestien gemeenten een tijdelijke oplossing gevonden. In zes V&D's (Zoals in Apeldoorn, Deventer, Ede, Vlaardingen) zit Hemarkt, een HEMA-discountformule met kleding, servies en speelgoed. In Alphen aan den Rijn en Beverwijk huurt outlet WoonXL, in Sittard opent een Toon Hermans expositie. In vier andere steden is antikraak-specialist Camelot ingeschakeld.

Retailexpert Cor Molenaar is niet verrast over de uitkomst. ,,Grote formules trekken steeds meer naar de grote steden. Die trend gaat ten koste van gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners of minder." Hij adviseert lokale besturen de regie te pakken. ,,Laat dat niet over aan verhuurders." Steden moeten voor het succes van hun stadshart verder kijken dan winkels. ,,Cultuur en horeca zijn net zo belangrijk. Ze moeten méér doen om publiek te trekken." Huurbazen moeten in de kleine steden hun prijzen laten zakken en meer investeren in hun panden.

Gerelateerde artikelen:Actuele lijst: in deze steden komt Hudson's Bay