Nieuws Marketing
'Geen poespas, bij ons kan alles'

Voor een blik sterke verhalen, een dosis Hollandse nuchterheid en een portie verse vis kan je sinds begin januari terecht op ’t Wed in Utrecht. Daar opende de Sea Salt Saloon, een visbistro, haar deuren. “Geen poespas, bij ons kan alles.” DeOndernemer in gesprek met eigenaar Martijn Broekhuijse en chef-kok Rik de Jonge.
De keuken bevindt zich midden in het restaurant en neemt een groot deel van de bar in beslag. De verse vis ligt er in grote bakken met ijs naast. “Aan de bar zit je ‘front row’ en zie je de chef-koks je gerechtjes bereiden. Je kan letterlijk aanschuiven”, vertelt de Jonge.
Op het menu staat dat jullie sterk zijn in vis, drank en verhalen. Wat is het sterke verhaal achter de Sea Salt Saloon?Broekhuijse: “Het is tegenwoordig een trend om je te focussen op één specialiteit en daar meester in te worden. Voor ons was de keuze voor vis al snel gemaakt. Vis is super veelzijdig, je kan er echt creatief mee aan de slag. Daarnaast vinden we een ongedwongen sfeer ontzettend belangrijk. Bij ons kom je niet voor de standaard restaurantbeleving. Je komt borrelen en bestelt tussendoor wat kleine gerechtjes. Geen poespas, bij ons kan alles!”
Het eerste weekend zit erop. De kop is eraf. Afgepeigerd?Broekhuijse: “Het eerste weekend heeft ons echt verrast, zowel de vrijdag- als de zaterdagavond zaten helemaal volgeboekt. Blijkbaar zijn er veel mensen in de stad die behoefte hebben aan een frisse en nieuwe horecaplek.”
De Jonge: “Maar een flitsende start is niet de uitdaging, mensen zijn altijd wel nieuwsgierig naar iets nieuws. Het is juist de uitdaging om deze aandacht vast te houden.”
Op ’t Wed zit veel horeca en dus veel concurrentie. Hoe houden jullie die aandacht vast?Broekhuijse: “Er zit inderdaad veel horeca op ’t Wed. Ons andere restaurant, Madeleine, zit in het pand ernaast. Je wil natuurlijk niet je eigen concurrent worden. De Sea Salt Saloon is daarom geen traditioneel restaurant waar je een voor-, hoofd- en nagerecht besteld. Mensen kunnen tot 00:30 binnenlopen voor een visje, een goed glas wijn of een speciaal biertje. Die ruime openingstijden vind je bij geen enkel ander restaurant in de stad. Wil je in Utrecht na 22:00 nog ergens een hapje eten, dan kom je er bekaaid vanaf.”
De Jonge: “Krabcakes, kreeftbitterballen of tartaar van tonijn: als ik het menu lees word ik meteen vrolijk. De Sea Salt Saloon is dan ook het vrolijke tentje waar je lekker relaxed met vrienden naartoe gaat om te borrelen en allerlei kleine gerechtjes te proeven.”
Er zijn de laatste tijd veel kip- en hamburgerrestaurants uit de grond geschoten, is de Sea Salt Saloon een tegenbeweging?Broekhuijse: “De Sea Salt Saloon is niet per se een tegenbeweging, eerder het gezonde antwoord. Daarnaast vind ik vis veel spannender dan vlees. Achter iedere vis zit een avontuur, vorige week zwom ‘ie bij wijze van spreken nog in de Indische Oceaan. Over vis valt ontzettend veel te vertellen.”
Komen daar die sterke verhalen vandaan?De Jonge: “Sterke verhalen, dat hoort bij vis. Dat hebben we zelf ervaren tijdens de bezoekjes aan onze visleverancier. Als de mannen terugkomen van het vissen, dan heeft de één een nog grotere vis gevangen dan de ander.”
Broekhuijse: “Maar sterke verhalen horen ook bij ons. We reizen de hele wereld over om restaurants te bezoeken. Tijdens die reizen maken we veel mee. En dat levert veel sterke verhalen op.”