Nieuws Marketing

Gehaktballenkoningin van Rotterdam verkoopt zaak

Dé gehaktballenkoningin van Rotterdam vindt het welletjes. Na 35 jaar en één maand heeft Riek Reicher (66) haar zaak Smily op het Noordereiland verkocht. Inclusief het recept van haar fameuze ballen.

Dénis van Vliet l Foto: Jan de Groen 4 augustus 2016

Gehaktballenzaakverkoop

Moeilijk? Reicher trekt een gezicht van 'ik vind van niet'. ,,De mooiste ballen krijg je als je eerst goed de lucht uit het gehakt slaat. Het is een handigheidje. Mijn dochter bakt er nog steeds niets van.'' Even leek het erop alsof dochterlief de zaak zou overnemen. ,,Omdat ze minder affiniteit heeft met de horeca dan ik, heeft ze ervoor gekozen een sportschool te beginnen.''

Een opvolger vond Reicher via een horecamakelaar in de Vietnamese ondernemer Duc Long Thran (54). Hij zet de zaak op de hoek van de Leliestraat en Prins Hendrikkade samen met zijn vrouw door onder dezelfde naam. De overdracht behelsde meer dan alleen een krabbel onder de koopakte. Hij en zijn vrouw moesten eerst bij Reicher in de leer. ,,Mevrouw Riek deed de eerste ballen voor. Mijn vrouw en ik hebben ballen gedraaid tot Riek ze goed vond.''

Reicher benadrukt dat Smily om meer bekend stond dan alleen die ballen. ,,Ik maakte vroeger ook zelf kroketten. Ik had daar ook de tijd voor omdat mijn man me hielp in de zaak. Hij overleed helaas, mijn nieuwe man later ook. Toen moest ik de zaak in mijn eentje runnen. Ik had daardoor geen tijd meer om kroketten te maken.''

Reicher vindt het een hele eer dat er tot op de laatste dag dat ze open was, klanten naar haar zaak kwamen die allang niet meer op het Noordereiland wonen. ,,Sommigen wonen zelfs ver buiten de stad. Ze kwamen hier als klein kind nog om snoepjes bedelen. Nu komen ze hier met hun eigen kinderen.''

OlieReicher stopt niet omdat ze de bakwalm beu is. ,,De knieën en voeten willen niet meer. Ik heb thuis in Nieuwerkerk aan den IJssel de frituurpan ingeruild voor zo'n airfryer, een frituurpan waar geen olie aan te pas komt. Als ik trek heb in friet, maak ik die daar in klaar.''

Volgens Reicher zijn bewoners van het Noordereiland niet erg veranderingsgezind. De nieuwe eigenaar Thran laat daarom zoveel mogelijk bij het oude. Alleen worden aan het menu een paar Vietnamese gerechten toegevoegd.

Op de vraag wat Reicher met haar vrije tijd gaat doen, haalt ze haar schouders op. ,,Een hobby heb ik niet. Ik ga eerst maar eens lekker op vakantie. Ik ben in geen zestien jaar weggeweest.''