Nieuws Marketing

Gestolen 'hobbel-eland' Ikea Zwolle duikt weer op

Ikea Zwolle loofde eerder een beloning uit voor degene die met de gouden tip kwam over de gestolen 'hobbel-eland' die naast het pand stond.

Van onze redactie 4 januari 2016

IKEA ANP 1

Oudejaarsvereniging De Oliebol uit het Drentse Vledder is verantwoordelijk voor de verdwijning van de levensgrote hobbel-eland die bij het Ikea filiaal in Zwolle stond. De oudejaarsvereniging ontvreemdde de eland uit Zwolle ten behoeve van hun jaarlijkse Nieuwjaarsstunt. Vandaag komt de club het uit de kluiten gewassen speelgoed terugbrengen. "En dan zetten we het beter vast dan dat het stond", aldus voorzitter Martin Rozeboom.

De hobbel-eland verdween in de nacht van zondag op maandag 28 december. Hoe de 'dieven' te werk zijn gegaan op het goed beveiligde industrieterrein Hessenpoort houdt de vereniging voor zichzelf. De hobbel-eland is een grote versie van een bekend en veel verkocht hobbelpaard in de vorm van een eland. De eland die ontvreemd is, is zo'n 3 meter lang en 2 meter hoog.

OudejaarsstuntDe oudejaarsvereniging was de laatste jaren verantwoordelijk voor markante stunts. Hiermee wil de vereniging een actualiteit aan het dorp en beleidsmakers aankaarten of actie voeren voor een bepaald onderwerp dat in het dorp speelt, waar de vereniging voor of tegen is. Dit jaar is er voor een grappige uitvoering gekozen, 'de baby-golf in het dorp houdt maar aan en dit doet de vereniging deugd. De Oliebol ziet graag dat de jongeren en jonge ouders in het dorp blijven wonen'.

In de nieuwjaarsnacht werd de bijzondere eland aan alle bezoekers van het nieuwjaarsfeest getoond met de trotse bestuursleden van de vereniging hier omheen. Oudejaarsstunts zijn een traditie in met name Drenthe en Friesland, inwoners waarderen de actie van de verenigingen.

De vereniging heeft gisteren contact gehad met Ikea en afgesproken om de eland onbeschadigd terug te komen brengen. "Ze pakten het sportief op, dat is in het westen van het land nog wel eens anders."

Eerdere actiesOudejaarsvereniging De Oliebol bestaat sinds 1994 en heeft al vele verdwijningen op haar naam staan, zo werden eerder de All You Need is Love-caravan ontvreemd en had de vereniging het grote boegbeeld 'Kos met de Snor' uit het Land van Ooit weggehaald. Vier jaar geleden 'stuntte' de vereniging met de ontvreemding van een enorme F104 Starfighter van luchtvaartmuseum Deelen bij Arnhem. In 2013 presenteerden de mannen een enorme baanfiets die bij het wielercentrum Omnisport in Apeldoorn werd ontvreemd.

Foto: ANP