Nieuws Marketing

Gitaarrestaurateur maakt van winkel online muziekmuseum

In de werkplaats van gitaarrestaurateur Ad de Peffer (60) staat een onooglijk asbakje. Wit bakeliet met op de bodem paarse letters: Con Musica Discobar en Muziekhandel. Die eenvoudige asbak inspireerde de Baardwijker tot een groots idee: een Con Musica Museum beginnen. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Kees Klijn l Foto: John Schouten 8 augustus 2016

Gitaarmuseum

Aangezien slechts één attribuutje wel wat weinig is en zoeken naar meer materiaal veel te veel tijd ging kosten - tel daarbij het werven van een onderkomen nog niet mee - besloot De Peffer dat het een digitaal museum moest worden. Een museum vol verhalen en foto's over een tijdperk waarin Henk Leijtens samen met zijn vrouw Jeanne de weg trachtten te plaveien voor jongelui in Waalwijk die droomden van een carrière als popmuzikant.

Henk en Jeanne hadden een grote invloed op het leven van De Peffer. "In hun winkel kocht ik mijn eerste gitaar. Een Wehkampmodel, het stelde niet veel voor. Ik voelde me de koning te rijk. Op afbetaling, dat kon daar allemaal. Zonder rente, hè. Henk gaf me les. Met onze bandje huurden we er spullen om op te treden: microfoons en versterkers. In zijn werkplaats repareerde Henk muziekinstrumenten. Voor mij een onbewuste inspiratiebron, ik verdien er nu ook de kost mee."

Persoonlijke motieven liggen dus ten grondaanslag aan het idee van een virtueel museum. "Maar wat voor mij telt, geldt voor honderden muzikanten in de regio. Henk en Jeanne waren hun muziekvader en muziekmoeder. Alles hadden ze voor je over. En voor de nieuwste lp's en singletjes moest je in hun discobar zijn. Bakken vol met zwarte schijfjes. Die kon je via een pick-up en een koptelefoon eerst beluisteren. Revolutionair was dat. Kortom, iedereen die wat met muziek heeft, heeft er herinneringen aan."

Con Musica, gevestigd in de St. Antoniusstraat, was ook een winkel waar tal van verhalen aan kleven, weet De Peffer. "De openingstijden waren een rekbaar begrip. Als laat in de avond een versterker kapot ging bij een optreden, kon je bellen. Henk of Jeanne stapte in de auto en bracht een ander exemplaar mee. Werd geregeld. Ongelooflijk, die service."

Jeanne had haar eigen rol bij Con Musica. "Heerlijk mens, de koffie stond altijd klaar. En dan werden alle nieuwtjes op het gebied van muziek doorgenomen. Jeanne was de verbale muziekkrant van Wolluk."

Papegaai

Bij Con Musica was het ook altijd lachen. "Dat kwam vooral door de papegaai. Dat beest riep soms keihard door de zaak: 'Hèèènk'. Henk, die in de werkplaats bezig was, stak dan altijd zijn hoofd om het hoekje en riep dan: 'Hèdde gij geroepen, Sjaan?' Dan lagen we helemaal dubbel."

Het asbakje dat De Peffer bij toeval in zijn werkplaats tegenkwam, heeft heel wat teweeggebracht. Op de Facebookpagina hebben al bijna 250 mensen gereageerd. Er staan al zo'n veertig verhalen op, opgeleukt met foto's.

Henk en Jeanne Leijtens hebben het niet meer meegemaakt: ze zijn overleden. "Maar zo blijft Con Musica leven. Zulke unieke, warme mensen verdienen dit podium."