Architectenbureau MVRDV wilde iets ontwerpen dat past bij de P.C. Hooftstraat, zegt architect Winy Maas over de meer dan opmerkelijke gevel van de nieuwe Chanelwinkel tegen Het Parool. "Voorheen waren het woonhuizen. Toen er winkels kwamen, werd vaak de onderpui gesloopt en vervangen door zoveel mogelijk glas." Een volledig glazen gevel lag daarmee voor de hand voor Maas.
KwaliteitGlas is de standaard geworden bij de 'flagshipstores' in Amsterdam. In deze winkels gaat het meer om de presentatie van het merk en het product dan om de verkoop. "Veel glas zorgt dat de klant de winkel en de producten zo goed mogelijk kan zien."
P.C. Hooftstraat 94-96 heeft sinds kort glazen kozijnen, glazen deurklinken, doorzichtig cement, en natuurlijk glazen stenen. Waar vind je die? Bij specialisten in Venetië die ook direct de kwaliteit van het glas testen. De stenen moesten net zo sterk zijn als bakstenen; alleen de boog boven de deur weegt al honderd kilo.
UV-stralingNa de test werden de stenen gepolijst om te kunnen lijmen. "Als de tandarts een kroon op je tand lijmt, blijft die wel een tijdje zitten. Zulke lijm hebben wij ook gebruikt." Een team orthodontisten werd ingehuurd om te lijmen met uv-straling. "Elke steen kostte een uur werk."
CompromisDe gemeente was enthousiast over het plan. "Daar kenden ze onze glazen boerderij in Schijndel," zegt Maas. Stadsdeel Zuid was terughoudend. "In de bouwvergunning staat duidelijk dat er bakstenen moeten worden gebruikt."
Zijn glazen bakstenen dan wel toegestaan? Maas: "Een bijvoeglijk naamwoord toevoegen mocht eigenlijk niet." Uiteindelijk zijn stadsdeel Zuid en de architect tot een compromis gekomen: twintig procent van de gevel, aan de bovenzijde, is baksteen gebleven.
Dat brengt een praktisch probleem met zich mee: hoe lijm je baksteen aan glas? "De bakstenen zijn van onder en boven ook van glas," zegt Maas. Het bovenste deel van de gevel is van boven naar beneden gelijmd, en daarna op het onderste deel aangesloten.
BeveiligingsstrookDe overgang tussen baksteen en glas was het meest ingewikkelde aan het project. Maar dat maakt niet dat Maas inmiddels gehecht is geraakt aan de combinatie. "We kunnen de bakstenen vrij makkelijk door glazen stenen vervangen, als het stadsdeel ooit van mening verandert." Maas wil niet verklappen hoe.
Nog één ander detail is niet van glas: de deur bevat een stalen beveiligingsstrook. "Dat geeft ook de limiet aan van glas."
Chanel is anderhalf jaar de huurder. Daarna wordt het pand aan een ander merk verhuurd.