Nieuws Marketing

Groei Twentse theaters zet door

ENSCHEDE/HENGELO/ALMELO - De Twentse theaters hebben een goed jaar achter de rug. Zowel het Wilminktheater in Enschede als het Rabotheater in Hengelo zag het aantal bezoekers stijgen. Ook het Theaterhotel in Almelo, dat komende maandag het 25-jarig jubileum viert, verwacht het lopende seizoen af te kunnen sluiten met een positief resultaat.

Van onze redactie 20 januari 2016

Wilminktheater2 Reiniervan Willigen 1

Voor het Wilminktheater is het alweer het vierde achtereenvolgende jaar dat er een stijging kon worden genoteerd. In 2015 bezochten 135.111 mensen een theater of concert in Enschedese theater en het nabijgelegen Muziekcentrum, een stijging van 6,6 procent. Gemeten over de afgelopen vier jaar bedraagt de groei zelfs 21,4 procent.

Populair in Enschede waren onder meer de vrijdagconcerten van het Orkest van het Oosten, de Parelvissers en Madama Butterfly van de Reisoperaen de vijf voorstellingen van Najib Amhali.

RabotheaterHoewel het Rabotheater niet over de cijfers van het afgelopen jaar beschikt, is er volgens directeur Raoul Boer ook in Hengelo sprake van een stijging. "Wij rekenen niet in kalenderjaren maar in seizoenen." Voor het lopende seizoen verwacht hij in juni uit te komen op 56.000 tot 60.000 bezoekers. "Dat is een stijging van ruim 7 procent. En dan heb ik het uitsluitend over de professionele voorstellingen. Als ik de amateurproducties ook mee zou rekenen, dan zit je op nog zo'n 40.000 mensen extra."

NajibTrekpleister in Hengelo was, net als in Enschede, Najib Amhali. Zijn vier voorstellingen in het Rabotheater waren allemaal uitverkocht. Ook de theatercolleges, een nieuw fenomeen in de programmering van de theaters, doen het goed. Boer: "De mensen hebben weer geld en zin om naar het theater te gaan. Dat merk je aan alles."

TheaterhotelManager Esther Hamming van het Theaterhotel in Almelo vind het lastig om nu al cijfers te geven. "Het seizoen loopt nog. De tendens is bovendien dat mensen steeds later beslissen of ze naar een bepaalde voorstelling gaan. Wat dat betreft sta je soms echt voor verrassingen." Ook in Almelo is het beeld echter positief. "Het theater leeft in deze stad. Alleen al aan alle reacties rond ons jubileum kun je dat merken."

Foto: Reinier van Willigen