Nieuws Marketing

Gronau heeft 160.000 buren in Enschede

Als je die vervelende landsgrens nou eens een stuk naar het oosten verplaatst. Dan was Gronau de vierde stad van Twente, achter Enschede, Hengelo en Almelo. Burgemeester Onno van Veldhuizen zei onlangs in een interview nadrukkelijk dat Gronau belangrijk is voor zijn eigen stad.

Van onze redactie 26 januari 2016

Buren stockppixabay

Dat is logisch: hij denkt daarbij (ook) aan de 46.000 inwoners, die als potentiële klanten voor handel zorgen op de warenmarkt en in de winkels in de binnenstad van Enschede. Maar - en dat is opmerkelijk - Van Veldhuizen noemt bovendien de arbeidsmarkt in Gronau aantrekkelijk. Want de werkloosheid in Gronau en de Duitse grensstreek is aanzienlijk lager dan in Enschede.

Stel, de grens zou daadwerkelijk verdwijnen. En iedereen zou de taal van de ander spreken en begrijpen (zoals honderd jaar geleden het geval was, dankzij het dialect). Stel dat de sociale stelsels, met hun enorme verschillen in wet- en regelgeving voor belastingen, ziektekostenverzekering en pensioenen, van de ene op de andere dag hetzelfde waren. Dan was het een al koek en ei in de regio. Of toch niet?

LeegstandWat gebeurt in de binnensteden als de grens verdwijnt? Ook Enschede heeft op dit moment last van leegstaande winkelpanden. De toekomst van het warenhuis V&D is ongewis. De Enschedese politiek maakt al enige tijd werk van de leegloop van de binnenstad. Ze probeert vestigingen van Duitse winkelketens naar de stad te halen en lokt met Enschede als uitvalsbasis voor expansie naar heel Nederland.

De winkelstand van Gronau daarentegen komt in een regio zonder grens nog meer onder druk te staan. Het aanbod in de binnenstad zou verder uitdunnen en zich uiteindelijk beperken tot wat nodig is voor de dagelijkse levensbehoeften.

Ook de inwoner van Gronau geniet namelijk van de flair van de grote stad, met een veel groter aanbod, op een steenworp afstand van zijn eigen voordeur. De luttele kilometers naar het centrum van Enschede vormen nu al geen belemmering voor de mobiele mens.

RealiteitTerug naar de realiteit: er ligt een grens die nog altijd een hindernis vormt. Maar ze biedt ook perspectief. De burgemeester van Enschede lonkt naar 46.000 Gronauërs als mogelijk klanten, maar Gronau heeft een nog veel groter potentieel: 160.000 Enschedeërs wonen tenslotte direct naast de deur. Dat zijn nog eens kansen! Nu is het zaak de mogelijkheden van dat potentieel met beide handen aan te grijpen. Des te urgenter is het om eindelijk werk te maken van het centrum van Gronau.

Foto: Pixabay