Nieuws Marketing

De kracht van de speciaalzaak

Ze zijn er nog, buiten de gebaande paden van de grote ketens: échte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun koopwaar. Zoals Joris Snoep en Anette Smallegange van Joris Antiek in 's-Heer Hendrikskinderen.

Van onze redactie 25 september 2016

Joris Antiek: in Goes en omstreken noemen ze de zaak gewoon 'Joris'. Met zijn vriendin Anette Smallegange runt Joris Snoep zijn antiekzaak in 's-Heer Hendrikskinderen. Snoep begon met alleen Engels antiek, nog steeds zijn specialiteit. ,,Maar antiek raakt uit de mode. Althans, écht antiek", zegt Anette Smallegange. ,,Op dit moment hebben we het ook nog heel weinig. Er is gewoon minder vraag naar."Het stel uit 's Heer-Hendrikskinderen ondernam op tijd actie en richt zich tegenwoordig meer op de groothandel. Van handel naar handel noemt Snoep het zelf. ,,Dat is nu de basis. De winkel en de tuinbeelden doen we erbij." Die winkel neemt Smallegange voor een groot deel voor haar rekening. Snoep is veel onderweg, op inkoop.

Wormen

,,Mijn vader, die ook Joris heette, begon met leuren langs de deuren'', vertelt de handelaar. ,,Hij verkocht visaas; wormen, zagers en pieren. Totdat hij tegen de oude spullen en het antiek aanliep. Daar ging hij toen in verder." Vader Snoep was een echte handelsman. ,,Door dat leuren kwam hij bij anderen over de vloer, aan wie hij op zijn beurt weer spullen kocht en verkocht.''

Sjouwen

Zo raakte de oude Snoep verslingerd aan antiek en begon hij een winkeltje in de Sint Jacobsstraat in Goes. Het antiekvirus sloeg ook over op Joris junior. ,,Ik weet niet beter dan dat ik als klein jongetje meeging naar Engeland om spullen in te kopen. Hielp ik een beetje met sjouwen. Ik zag wat mijn vader deed en dacht bij mezelf: dat kan ik ook." Zo rolde hij als broekie bij zijn vader in het bedrijf. ,,Dingen kopen, opknappen en weer verkopen. Zo groeide dat van lieverlee naar een overname."Nadat de oude Joris uit de zaak stapte, kwam Anette erbij. ,,Dat moet ergens rond 1999 geweest zijn", zegt ze. Sinds die tijd werken ze samen met veel plezier zij aan zij, allebei op hun eigen manier. Joris geniet het meest van de inkooptrips naar Engeland en Frankrijk.

Menselijk

Op zoek naar nieuwe handel, want dat heeft hij wel van zijn vader geleerd. Maakte de oude Snoep er een sport van overal een deal uit te slaan, junior pakt het anders aan. Iets minder zakelijk, meer menselijk. ,,Als mensen twijfelen, probeer ik ze niets door de strot te duwen, maar geef ik het ze advies er nog eens over na te denken."Ervaring leert het stel dat ze vooruit moeten denken en niet moeten stilstaan. Ze houden er rekening mee dat de doelgroep voor het Engels antiek steeds kleiner kan worden. Dan schakelen ze over op plan B. ,,Als het mogelijk is, willen we ons dan specialiseren in aparte dingen als grote kroonluchters of oud horeca-interieur."Zover is het nog niet. Voorlopig is Joris Joris en zit hij daar waar iedere Goesenaar hem weet te vinden.