Nieuws Marketing

Hashtag Workmode: in de rij voor een hippe werkplek

Emilie Sobels (28) verhuurt werkplekken aan creatieven. In Amsterdam zat ze in no time vol; nu volgen drie nieuwe locaties in Groningen, Rotterdam en Utrecht. Dat schrijft het Parool.

Racky Westrik | Foto: Roy Del Vecchio 25 april 2016

Hashtag workmode kantoor werkplekken flexwerken amsterdam

Emilie Sobels komt net uit een vergadering als ze aanschuift voor dit interview. Haar dagen zijn gevuld met afspraken, een roodgloeiende telefoon en een overvolle mailbox.

Ze is de drukte gewend: tijdens haar studie aan het Amsterdam Fashion Institute ging ze in 2010 aan de slag bij modestart-up Fashiolista. "Het was eigenlijk de bedoeling dat het een bijbaantje zou zijn. Er lagen plannen voor een e-commerce-onderneming en ze zochten modestudenten die hen konden helpen bij het opzetten daarvan. Zo werd ik uiteindelijke medeoprichter. Ik vloog de hele wereld over en heb het bedrijf van nul tot honderd zien groeien. Een goede leerschool", zegt Sobels.

Mensen samenbrengenAfgelopen zomer opende de eerste locatie van Hashtag Workmode op de Brouwersgracht. "Ik wilde mensen daarmee samenbrengen, op een frisse, kleinschalige manier." Toen ze het pand vond, kluste ze drie weken en ging ze op zoek naar huurders. Binnen twee weken waren alle plekken verhuurd en in december opende ze een tweede locatie, in een pand aan de Oudezijds Achterburgwal. Dat het storm loopt, heeft alles te maken met haar aanpak, die begint bij een interieur dat niet zou misstaan in een glossy woonmagazine.

In de lichte ruimte van die laatstgenoemde locatie werken tien knap geklede twintigers aan grote witte steigerhouttafels. Aan de muur hangen handbeschilderde bordjes met grappige quotes, een van de wanden is behangen met een botanisch printje en op tafel staan grote vazen en weckpotten met veldbloemen.

Instagrammable"Het is erg Instagrammable", zegt Sobels. "Bijna al mijn huurders vinden Hashtag Workmode via Instagram. Het is eigenlijk de ultieme case van internetmarketing. Negen maanden geleden was er nog helemaal niets. Ik begon met het posten van foto's op Instagram en al snel breidde het zich uit als een olievlek."

De huurders, die Sobels liefkozend 'girlbosses' noemt, hebben allemaal 'een haakje met het web'. "Het zijn vrouwelijke digitale creatieven en online influencers, zoals bloggers, online journalisten of webdesigners. Ik heb gekozen voor een nichegroep, omdat het belangrijk is je te omringen met gelijkgestemden. Ondernemen kan soms heel eenzaam zijn, helemaal als je freelancer bent. Het is fijn om te kunnen sparren met anderen en een klankbord te hebben."

WachtlijstDe een is goed in het maken van logo's, de ander is weer handig met sociale media, legt Sobels uit. Daarnaast verwijst een huurder een klant vaak door naar een kantoorgenoot. "Dat lukt allemaal niet als je in je eentje op een zolderkamertje zit."

Elke week komen er zo'n vijf aanvragen voor een plek aan een van de steigerhouten tafels binnen. "Beide locaties zitten vol en er is een wachtlijst", zegt Sobels. Amsterdamse girlbosses moeten dus wat geduld hebben, maar in de rest van het land hebben ondernemers straks wellicht wat meer geluk bij het veroveren van een werkplek. "Deze zomer staan er twee nieuwe locaties in Rotterdam en Groningen op de planning en in het najaar is Utrecht aan de beurt."

Barter QueenEr staan nu vijftig huurders in haar klantenbestand. "Veel van hen hebben een groot online bereik en dat is interessant voor merken. Een deel van de spullen die hier staan is gesponsord. Denk aan verlichting, glaswerk, vloerkleden en een maandelijks wisselend drankje. Het is win-win. Wij zitten in een mooi kantoor en zij krijgen promotie via sociale media en contentcreatie. Ik houd van samenwerken. Ze noemden me vroeger bij Fashiolista al 'Barter Queen'."

Hoeveel zoiets kost? "Hashtag Workmode werkt een beetje als een sportschoolabonnement", legt Sobels uit. De huurprijs wordt mede bepaald door de locatie, het aantal dagen en de lengte van je contract. Afhankelijk van de contractduur variëren de prijzen van 150 euro tot 195 euro per maand voor een flexplek en van 230 euro tot 275 euro per maand voor een vaste stek.

Spaargeld"De tarieven zijn, vergeleken met andere grootschalige flexwerkplekken in de stad, wat aan de lage kant, maar als de printer kuren heeft of je computer crasht, staat er hier niet binnen tien minuten een it-mannetje naast je bureau. Daarnaast vind ik ook dat het geen fortuin moet kosten om hier te kunnen werken", zegt Sobels.

Ze financierde alles zelf met haar eigen spaargeld en elke cent ze verdient, stopt ze direct in haar bedrijf. "Ik heb geen bakken geld op m'n privérekening staan, maar dat maakt me helemaal niets uit. Ik zorg ervoor dat alles hier lekker draait en dat Hashtag Workmode kan blijven groeien. Daar word ik veel blijer van dan van een nieuwe tas."