Nieuws Marketing

Ondernemer verkoopt camerasystemen aan sporters

Als de Vlaamse atlete Sara Aerts deze zomer in Rio de Janeiro een perfecte kogel stoot en zo een Olympische medaille bemachtigt, is dat mede dankzij Helmonder Maarten Koolen (63). Met hulp van deze ondernemer traint het Belgische atletiekteam sinds kort met hypermoderne camerasystemen, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Simon Rood 6 april 2016

Hellimond

Die camerasystemen leggen alle bewegingen van atleten vast, waarna snelle software binnen een mum van tijd aangeeft hoe de kogel nóg beter gestoten kan worden. Of de speer soepeler geworpen, de sprong subtieler gemaakt en de sprint scherper getrokken. Op het terrein van de Leuvense universiteit installeerde Koolen vorige maand zeven hightechcamera’s, waaronder eentje op elf meter hoogte voor de polsstokhoogspringers. De digitale ogen filmen met 161 beeldjes per seconde.

Zo kunnen atleet en coach de gefilmde sporthandelingen extreem langzaam afspelen zonder verlies van details. "Onze software lukt het om verschillende camera’s soepel te combineren én gekoppeld live te streamen", vat Koolen de kwaliteit van zijn waar samen. "Zo kun je on the spot analyseren." Met zijn apparatuur reisde Koolen de afgelopen drie jaar door heel Europa. De continentale bowlingfederatie wilde een presentatie in Finland en voetbalclub Oostende in België kocht camera’s voor in het stadion. Taurus Volleybal in Houten en golfers in Nistelrode maken al gebruik van de systemen. Binnenkort volgen sporters op scholen in Assen en Rotterdam en leden van Eindhovensche Golf. Geavanceerde videosystemen lenen zich ook goed voor simulatie. Daarmee kun je als golfer binnen oefenen: je slaat een bal tegen een projectiedoek en de computer toont daarop hoe de bal in het virtuele veld belandt. Koolen rolde toevallig in de camerasysteembusiness. Sommige Helmonders kennen hem nog als mede-eigenaar van reclamebureau KemmeKoolen, anderen als oud-vice-voorzitter van Helmond Sport. Ook was Koolen jaren bestuurslid van Hockey Club Helmond. In die functie kreeg hij rond 2008 de vraag van leden of het gebruik van videoanalyse bij trainingen mogelijk was. Een zoektocht naar apparatuur kwam uit bij het Amerikaanse softwarebedrijf All Sport Systems van David Hill. "Ik mocht zijn producten in Europa onder een andere naam gaan verkopen. Dat leek me leuk. Ik richtte Motion Sportsoftware op, bouwde een website, maar de klanten kwamen niet vanzelf." Demonstreren van de systemen, die tienduizenden euro’s kosten, bleek nodig om afnemers te overtuigen. Dat doet Koolen nu drie jaar fulltime. "Ik dacht op mijn zestigste: ik ga nog een keer iets doen wat ik écht leuk vind.” In zijn huidige baan als zelfstandig ondernemer vallen al zijn interesses samen: computertechniek, fotografie, marketing en sport. Amerikaan Hill produceert de software, Koolen is exclusief verkoper in Europa. Hij werkt inmiddels onder de naam All Sport Systems. Dat verkocht wereldwijd ruim 14.000 licenties van MotionView, het programma voor video-analyse in de sport. De ‘Europese vestiging’ zit aan de Helmondse Molenstraat. Koolen houdt kantoor in de oude praktijkruimte van zijn vader, de voormalig tandarts. In mei verhuist hij naar het centrum voor beweging en gezondheid in de voormalige Leonardusschool. "Ik heb ruimte nodig voor een showroom. Dat wordt het een beetje te veel voor mijn ouders, die wonen nog hier."