Nieuws Marketing

Het Andere Leven in Bentelo is puur en duurzaam

Het Andere Leven in Bentelo wordt met een theeschenkerij en een ruimte voor workshops uitgebreid. De gemeenteraad is daarmee akkoord.

Van onze redactie 30 maart 2016

Kip annina romita

Met de nieuwe activiteiten wil het bedrijf aan de Hagmolenweg zijn aanbod verbreden. Het Andere Leven fokt bijzondere kippen en siervogels en kweekt Japanse koi's, een dure siervissoort. Er is ook een (aardbeien)pluktuin en een moestuin met diverse groenten en kruiden.

De onderneming is een initiatief van Joke en André van Geenen, die er ook wonen, en Willem en Leonique Bokhove uit Borne. Joke en Willem zijn broer en zus. "We streven samen naar een plek waar de natuur centraal staat, waar je kunt ontstressen. Het landelijke leven, waarbij je optimaal gebruikmaakt van de natuurlijke leefomgeving: dát is genieten, dát is Het Andere Leven! We zijn geen zwevers en staan normaal in het leven. Maar er is ook een andere kant. Wij streven naar een duurzaam leefklimaat voor mens en dier, zonder stress en agressie. Deze plek moet een uitlaatklep worden en waar je je verstand even op nul kunt zetten", zeggen ze.

Meer vogelsHet Andere Leven werd in april 2011 opgericht. Aanleiding was dat Wim Bokhove thuis 'een paar vogels had en er meer wilde'. "Ik zocht daarvoor ruimte en dan kom je snel bij een schuur uit. Het nadeel daarvan is dat je er elke dag naar toe moet. Toen zagen we deze woning met bijna anderhalve hectare grond te koop staan en die heb ik vervolgens gekocht. We zijn met vogeltjes begonnen, maar vonden kippen en vissen ook leuk", vertelt Bokhove.

In speciale bakken zwemmen op het terrein tussen de zes- en zevenhonderd koi's, variërend in omvang en prijs. Daarnaast verblijven in grote rennen vijftien tot twintig soorten kippen, zoals de Brahma, een van de grootste kippenrassen ter wereld. Deze dieren worden ook wel de keizer onder de kippen genoemd. Onder de vogels bevinden zich agapornissen, diverse soorten papegaaien, en halsbandparkieten.

RasdierenZe fokken en kweken uitsluitend rasdieren. Op deze manier dragen de initiatiefnemers bij aan het in stand houden van originele rassen en kleuren. De vogels, kippen en koi's zijn te koop. Vooral voor de kippen is veel belangstelling. Willem Bokhove: "Drie kippen in een hok en dagelijks een eitje: dat is de trend. We verkopen ze veel aan bewoners van rijtjeshuizen en jongelui. Het zijn nuttige, goedkope en mooie huisdieren."

Met de bouw van een theeschenkerij en extra ruimte voor creatieve workshops en de inrichting daarvan is een investering van zeven tot acht ton gemoeid. "We houden nu ook al workshops met natuurlijke materialen, zoals bloemen en planten, maar als de uitbreiding klaar is kunnen we dat nog beter doen. Dan kan er 'op niveau' worden geknutseld. Het is niet de bedoeling dat het hier een grootschalig gebeuren wordt. We stoppen er geen honderd man in. We willen onze gasten kennis laten maken met het platteland en het buitenleven benadrukken. Een leven dat nog puur en duurzaam is, waar jong en oud van kan genieten", aldus Bokhove.

Foto: André van Geenen, Willem Bokhove, Joke van Geenen en Leonique Bokhoven (Annina Romita)