Nieuws Marketing

'Het is de pijn wel waard geweest'

| Foto: Bart Harmsen 5 januari 2016

Hetisdepijnwaardgeweest1065

Om even na half negen komt de stoet in beweging. Op de eerste werkdag van 2016 wandelen burgemeester Jan de Ruiter, wethouders en ambtenaren in een feeststemming van het oude naar het nieuwe gemeentehuis in Zevenaar.

Het is een afstand van niets, een tochtje van enkele minuten. Een schril contrast met de vele jaren die overbrugd zijn om tot nieuwe werkplekken voor de ruim driehonderd Zevenaarse ambtenaren te komen, zo schrijft De Gelderlander dinsdag.

Als het eindpunt is bereikt, de feestelijk aangeklede fabriekshal aan de Kerkstraat, herinnert burgemeester De Ruiter er nog even aan. In 2006, een jaar na de fusie van Zevenaar en Angerlo, opperde de eerste burger om de krappe en gedateerde werkplekken op het Raadhuisplein eens tegen het licht gehouden. Tien jaar later is de achterliggende wens een feit.

Niets gaat vanzelf goed"Het is een moment dat we niet makkelijk zullen vergeten", zegt de burgemeester over de symbolische wandeling van 'oud' naar 'nieuw'. En hij herhaalt zijn lijfspreuk: 'niets gaat vanzelf goed'.

Die past zonder enige twijfel bij het boek dat over het gemeentehuis kan worden geschreven. Verhitte politieke debatten, bezuinigingen, rechtszaken, aangepaste verbouwingsplannen, blijven of verhuizen? Alles is, vaak meer dan eens, de revue gepasseerd.

Pijn"Het is de pijn wel waard geweest", zegt de burgemeester nu het resultaat van al die inspanningen er is. Zevenaar beschikt over een gemeentehuis om trots op te zijn, concludeert hij. "Want het is geen kwestie van het stapelen van stenen. We faciliteren een moderne organisatie. We kunnen groeien en krimpen. Dat maakt het nieuwe gemeentehuis duurzaam", aldus De Ruiter.

Die flexibiliteit ervaren de ambtenaren vanaf vandaag bij hun dagelijkse werk. Vaste werkplekken zijn een uitzondering. Verspreid door het raadhuis staan zitjes waar collega's voor een overleg bij elkaar kunnen gaan zitten. Wie behoefte heeft aan rust, kan zich in stiltekamers terugtrekken.

Voorlopig heeft Zevenaar aan drie verdiepingen van het hoofdkantoor genoeg. De vierde verdieping staat daarom leeg. Mogelijk komt die ruimte goed van pas bij de aanstaande herindeling met buur Rijnwaarden, maar daar is nog geen knoop over doorgehakt.

De officiële opening van het raadhuis staat in april of mei te gebeuren. Dan volgt ook een open dag voor alle inwoners.